Erişilebilirlik

Sosyal Medya İklim Değişikliğini Önleyebilir mi?


Sosyal Medya İklim Değişikliğini Önleyebilir mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00
Linki indirmek için

Dünya Günü Ağı kampanyası, sosyal medyayı kullanarak iklim değişikliğinden etkilenen insanların, yabani hayatın ve bölgelerin dijital sergisini oluşturuyor

Dünya Günü Ağı kampanyasını yürüten Franklin Russell, sanal duvarını insan yüzleriyle donatmış. Binlerce kişi farklı sosyal medya ağlarından fotoğraf indirmiş.

Franklin Russell: ”Hindistan’dan, geri dönüştürülmüş plastik torbalardan saksı yapan öğrencilerin fotoğrafları geldi. Bulgaristan’daysa bir grup, orman katliamını protesto etmek ve hükümeti harekete geçmeye çağırmak için bir gösteri düzenledi” diyor.

Slayt gösterisini durdurup ilginizi çeken fotoğrafları yakından incelemeniz ya da düşüncelerinizi yazmanız mümkün.

Bu fotoğrafı çeken Sarah Vant anlatıyor: ”Bu fotoğrafta ben ve kutup ayısı kuklam ve arkadaşım Polo varız.”

İngiltere’deki EcoActive örgütünden eğitimci Sarah Vant, Polo’yla birlikte çocuklara çevre sorunlarını anlattığını söylüyor: ”Polo, kutup ayılarının durumunu anlattığımda üzüntülü bir ifade takınıyor. Çocuklardan biri enerji tasarrufundan ya da ailesinin karbon salımını azaltmak için yaptıklarından bahsettiğinde ise heyecanlanıyor.”

Bu fotoğrafa tıklandığında Tayland-Burma sınırındaki bir mülteci kampı görülüyor.

Bu kampta 2007‘den bu yana 600 Burmalı yaşıyor. Kamp, Birleşmiş Milletler ya da Tayland tarafından tanınmıyor. Bu da mültecilerin kısıtlı hizmet alması anlamına geliyor. Branch Vakfı araya girene kadar kampta elektrik yoktu. Vakıf, sazlardan yapılan kulübelerin üzerine güneş panelleri takılmasını sağlayarak dünyanın güneş enerjili ilk mülteci kampını yarattı. Vakıf yetkilisi Iona Proebst, elektriğin gündelik yaşam kalitesini arttırdığını söylüyor: ”Çocukların okulda notları yükseldi. Elektrik geldiğinden beri yangın çıkmadı. Güneş paneli projesi sayesinde mum ve gaz lambası masrafından kurtulan mülteciler elde ettikleri tasarrufla alışveriş yapabiliyor.”

Dünya Günü Ağı, bu insanları tüm dünyaya tanıtıyor. Kamerunlu 8 yaşındaki bir çocuk gezegeni korumaya söz veriyor. Diğer çocuklar ağaç dikiyor. Örgüt yetkilisi Franklin Russell, bu çocukların iklim ve çevre bilinci oluşmasına öncülük ettiğini, daha çok çocuğun daha çok iş başaracağını söylüyor: ”Çevre konusunda ortak bir bilinç oluşturacak, değişim getirecekler.”

Russell’ın sözleri, ‘bir milyar insan acaba neler yapabilir’ sorusunu akla getiriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG