Erişilebilirlik

500 STK’dan PKK’ya Silah Bırakma Çağrısı


Hükümete yakın Memur-Sen üyesi sendikalar ile İslami sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan grup açıklama için Diyarbakır’da toplandı. Açıklama öncesi Ulu Camii önünde Dağkapı’ya kadar yürüyüş yapılacaktı. Ancak güvenlik gerekçesiyle yürüyüş iptal edildi. Grup açıklama için Dağkapı’daki Şeyh Sait Meydanı’nda toplandı. Ortak metin okunmadan önce söz alan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, PKK’ya silah bırakma çağrısı yaptı. Yalçın, “Dayanışma ve kardeşlik için buradayız. Kardeşliğimizi hedef alan huzurumuza pusu kuranlara inat alandayız, meydandayız. Bereketli toprakları bereketsizleştirmek için fitne tohumunun atılmasına razı değiliz. Yüreğimizi birleştirmek, şiddete, teröre karşı durmak yeniden büyük Türkiye idealine kilitlenmiş halk ve sivil toplum kuruşları olarak bu birliğe zarar verebilecek her türlü girişime karşı durmak için buradayız. Her türlü teröre hayır diyoruz. PKK terörüne de hayır diyoruz, DAEŞ terörüne de hayır diyoruz, DHKP-C terörüne de hayır diyoruz. Birliğimiz bizim en büyük hazinemizdir diyoruz. Bölgedeki sivil toplum kuruluşları olarak buradan birlik beraberlik mesajı vermek, teröre silah bırak çağrısı yapmak için burada bulunuyoruz," dedi.

Bölgedeki 565 STK’nın imzaladığı ortak bildiri Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı tarafından okundu. Çakırcı, barışın en temel şartının silahların susması olduğuna vurgu yaparak, “Barışın taçlandırılması için örgüt derhal silah bırakmalı, normalleşmenin önü açılmalı, korku ve baskıya neden olan dayatmalardan vazgeçmelidir. Kalıcı barış, PKK’nın hem şiddet dilini, hem şiddet aparatlarını hem de şiddet aracı olan silahı bırakmasıyla mümkündür,” dedi.

Çözümün adresinin TBMM olduğuna dikkat çeken Çakırcı, “Siyaset, tek tipçi, dışlayıcı anlamlar içeren çağrılardan vazgeçmeli, çözüm olarak sokağı değil TBMM’yi görmelidir. Sorun güvenlik bürokrasisine havale edilmeden çözüme kavuşturulmalıdır. Kardeşlik süreci ile elde edilen kazanımların heba edilmesine izin verilmemeli, vesayetçiler eliyle getirilen uygulamaların son bulduğu bir süreçte geçmişe özlem duyan yapıların tuzaklarına siyaset düşmemelidir. Süreç içerisinde gerçekleştirilen sessiz devrime sahip çıkılmalıdır,” şeklinde konuştu.

Açıklamaya katılanlar ellerinde “Edi Bese-Artık yeter” yazılı Türkçe ve Kürtçe dövizler taşıdı. Bu slogan bir dönem PKK tarafından da kullanılmıştı. Açıklamanın ardından STK temsilcileri esnaflara ve polis memurlarına karanfil dağıttı.

STK'dan Silah Bırakma Çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:17 0:00

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG