Erişilebilirlik

"Suriye 'Geniş Çaplı' Savaşa Geri Dönebilir"


Birleşmiş Milletler'in (BM) bugün yayınladığı bir rapor, Suriye'de 11 yıl süren savaşın, ülke genelindeki birkaç cephede son aylarda çatışmalar meydana gelmesi üzerine bir kez daha büyük çaplı bir savaşa dönüşebileceği riskinin bulunduğunu ortaya koydu.

BM Suriye Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro, "Suriye büyük çaplı bir savaşa geri dönmenin yükünü kaldıramaz, ancak durum bu yönde ilerleyebilir" dedi.

2011 yılında Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat karşıtı protestoların iç savaşa dönüşmesi, yabancı güçlerin de savaşın içine çekilmesi ve Suriye'deki farklı bölgelerin değişik güç odaklarının kontroluna girmesi binlerce kişinin ölümüne, milyonlarca Suriyeli'nin de evsiz kalmasına yol açmıştı.

İran ve Rusya'nın desteklediği Esat'ın Suriye topraklarının yüzde 70'ini yeniden ele geçirmesi, Amerika'nın desteklediği Kürt güçlerin IŞİD militanlarını mağlup etmesi ve Türkiye'nin sınırda bir tampon bölge oluşturmasıyla birlikte çatışmalar son yıllarda azaldı. Ancak BM, farklı bölgeler arasındaki fay hatlarının yeniden kızışmaya başladığına işaret ediyor.

Cenevre'de gazetecilere konuşan Paulo Sergio Pinheiro, "Suriye'de savaşın tamamen bittiği izlenimini bir noktada edinmiştik" dedi, ancak raporda kaydedilen olayların durumun böyle olmadığını kanıtladığını söyledi.

50 sayfalık rapor, "temel insan hakları ve insani hukukun ağır ihlallerinin" bu yılın ilk altı ayında Suriye genelinde artış gösterdiğine işaret ediyor.

Rapor, Suriye'nin kuzeydoğu ve kuzeybatısında onlarca sivilin ölümüne, gıda ve suya erişimin kısıtlanmasına neden olan çatışmaları ve hava bombardımanlarını içeriyor.

BM Suriye Komisyonu, Suriye hükümetinin kontrolundaki bölgelerde eski muhalefet liderlerinin ölümlerini, ev baskınlarını, gözaltı merkezlerindeki işkence ve kötü muamele vakalarını belgeliyor.

Komisyon üyesi Hannt Megally, muhaliflerin kontrolundaki bölgelere düzenlenen Rus hava saldırılarının son birkaç aydır daha da arttığını kaydetti.

"Megally, gazetecilere, "Şiddetin arttığını görüyoruz" dedi.

Raporda ayrıca 2022 yılının ilk altı ayında Suriye genelindeki ondan fazla İsrail saldırısı da yer aldı. Bunlar arasında Şam Uluslararası Havalimanı'na düzenlenen ve havaalanının iki hafta boyunca kapanmasına yol açan saldırı da var.

BM, o dönemde Suriye'ye insani yardım uçuşlarının yapılamadığını da açıkladı.

Amerika'dan Suriye halkına 756 milyon dolarlık insani yardım

Amerika'nın BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, BM Güvenlik Konseyi toplantısı sırasında Amerika'nın Suriye halkına ilave 756 milyon dolarlık insani yardımda bulunacağını açıkladı.

Amerika'nın BM temsilciliği sözcüsü Nate Evans tarafından yapılan açıklamada, bu tutarın, Thomas-Greenfield'ın Mayıs ayında açıkladığı 800 milyon dolarlık yardıma ilave edileceği kaydedildi. BM Daimi Temsilcisi, 800 milyon dolarlık yardım paketini, Brüksel'de düzenlenen "Suriye'nin ve Bölgenin Geleceğini Destekleme" adlı toplantıda açıklamıştı.

Yapılan açıklamaya göre 756 milyon dolarlık ilave yardım, Suriye'nin 14 vilayetinin tamamında yaşayan Suriyeliler'in hayatına dokunmayı amaçlıyor. Yeni yardımın milyonlarca mülteciye ve yer değiştirmek zorunda kalanlara rahatlama sağlaması; temiz su, gıda, hijyen malzemeleri, barınak, kritik sağlık ve beslenme yardımı sağlaması amaçlanıyor.

Açıklamada, Amerika'nın Suriye halkının ihtiyaçlarını karşılamak için elinden geleni yapmaya devam edeceği kaydediliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG