Erişilebilirlik

Suriye Muhalefetinin Yeni Lideri Kahire'de


Katar'da yeni bir koalisyon kurulmasıyla sonuçlanan toplantıya katılan Suriyeli muhalifler
Katar'da yeni bir koalisyon kurulmasıyla sonuçlanan toplantıya katılan Suriyeli muhalifler
Suriye’nin yeni kurulan muhalefet cephesinin lideri diplomatik alanda tanınma sağlamak için Arap Birliği’nin Kahire’deki merkezine gitti.

Üç ay önce Suriye’yi terkeden ılımlı Sünni din adamı Ahmed Maath el-Katip’e Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin cesim bin Cebir El Thani eşlik etti. Katar, dört gün süren ve muhalefet gruplarının anlaşmaya varmasıyla sona eren toplantısına ev sahipliği yapmıştı. Anlaşma özellikle Amerika ve bazı Arap ülkelerinin baskısıyla gerçekleşti.

Arap Birliği yetkilileri, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı savaşan grupların yeni bir koalisyon kurma konusunda vardıkları anlaşmadan sonra durum değerlendirmesi yapmak üzere toplandı.
Arap Birliği Başkanı Nebil El Arabi, dışişleri bakanlarının Kahire’deki toplantısından önce özel temsilci Lakhdar Brahimi’yle görüştü.

Suriye’deki muhalif gruplar Pazar günü ılımlı din adamı Maath el-Katip’i yeni kurulan koalisyona başkan seçti. İş adamı Riad Seif ve tanınmış kadın eylemci Süheir el-Attasi ise başkan yardımcılıklarına getirildi.
Amerikan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Amerika’nın Suriye’de barışçı ve demokratik bir gelecek kurmak ve Esad’ın kanlı rejimine son vermek amacıyla çalışacak koalisyonu destekleyeceği bildirildi.
Muhalifler, Esad hükümetiyle diyaloğa girmeyeceklerini söylüyor.

Öte yandan Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesine sınırı olan Suriye’nin Resuleyn ilçesi, Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının bombardımanıyla sarsıldı. Saldırıda en az dört kişinin öldüğü bildiriliyor. Muhalifler ilçeyi geçen hafta kontrol altına almıştı.

Bu arada Kızılay, Suriye’den kaçan mülteciler için 43 milyon dolarlık acil yardım talebinde bulundu. Kızılay’dan yapılan açıklamada yardımın Türkiye’deki kamplarda yaşayan yüz bin Suriyeli için kullanılacağı belirtildi. Bu paranın bir kısmının ek 50 bin mülteciye gıda sağlamak için kullanılacağı açıklandı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG