Erişilebilirlik

Suriye’deki Katliamlar BM Merceğinde


BM Suriye Soruşturma Komisyonu Başkanı Brezilyalı hukuk Profesörü Paulo Pinheiro dünkü basın toplantısında (30 Eylül 201)
BM Suriye Soruşturma Komisyonu Başkanı Brezilyalı hukuk Profesörü Paulo Pinheiro dünkü basın toplantısında (30 Eylül 201)

BM İnsan Hakları Komisyonu tarafından geçen ay oluşturulan üç kişilik komisyon Suriye’de inceleme yapmak için Şam hükümetinden izin istemeye hazırlanıyor.

Komisyonun sadece Suriye değil Türkiye, Lübnan ve Ürdün’de de yetkililer, insan hakları dernekleri ve bu ülkelere kaçan Suriyeli eylemcilerle danışmalarda bulunması bekleniyor.

BM, Suriye’de, Mart ayından beri devam eden rejim karşıtı gösterilerde en az 2,700 kişinin polis ve askerler tarafından öldürüldüğünü tahmin ediyor. Üç kişilik komisyon hem ölümleri soruşturacak, hem de ateş emrini veren yetkililerin kimliklerini belirlemeye çalışacak.

Profesör Paulo Pihneiro başkanlığındaki Suriye Soruşturma Komisyonu, BM’in Suriye’de ağır insan hakları ihlalleri meydana geldiği yolundaki raporu üzerini kurlumuştu. Brezilyalı hukuk Profesörü Pinheiro, soruşturmaya izin vermesinin Şam hükümetinin yararına olacağı görüşünde. Profesör Pinheiro “Soruşturma nasıl olsa izin vermeseler de yapılacak. İzin verirlerse en azından kendi görüşlerini anlatabilir, olayları nasıl yorumladıklarını izah edebilirler” dedi.

Bir süre önce örgütün İnsan Hakları Komisyonu başkanlığı tarafından yayınlanan bir raporda, Suriye’deki ölümlerin çoğunun savaş suçu kapsamına girdiği belirtiliyordu.

Profesör Paulo Pihneiro, komisyonun yargı organı olmadığını, jüri de olmadığını ve daha önceki çalışmalarının tarafsızlığının güvencesi olduğunu söyledi. Komisyonun ilk raporunu BM İnsan Hakları Konseyi’ne Kasım ayında sunması bekleniyor.

Şam hükümeti savaş suçu iddialarını şiddetle reddediyor, binlerce sivilin ölümünden ne olduğu belirsiz “dış kaynaklı silahlı çeteleri” ve hayali “teröristleri” sorumlu tutuyor.

XS
SM
MD
LG