Erişilebilirlik

Clinton Suriyeli Göstericilerin ABD Büyükelçisine Saldırmasını Kınadı


Clinton Suriyeli Göstericilerin ABD Büyükelçisine Saldırmasını Kınadı
Clinton Suriyeli Göstericilerin ABD Büyükelçisine Saldırmasını Kınadı

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye hükümeti yanlısı göstericilerin Şam büyükelçisi Robert Ford’a ve diğer Amerikalı diplomatlara saldırı girişimini kınadı.

Olay sırasında Ford’un başkanlığını yaptığı heyet, Şam’da muhalefet liderleriyle görüşmeye hazırlanıyordu.

Clinton, saldırının hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini söyledi ve bu ülkeyi, tüm yabancı diplomatları ve diplomatik malvarlıklarının korunmasını öngören uluslararası yükümlülüklerine uymaya çağırdı.

Suriyeli ılımlı muhalefet liderlerinden Hasan Abdülazim’le görüşmeye hazırlanan Ford, öfkeli bir kalabalık tarafından durduruldu.

Yaklaşık yüz kadar kişi, hükümet yanlısı sloganlar atarak Amerikalı büyükelçiye ve yardımcılarına taş ve domates atmaya başladı. Büyükelçi ve heyeti toplantı yaptıkları binanın hükümet yanlısı göstericiler tarafından kuşatılması sonucu bir buçuk saat mahsur kaldı. Büyükelçi olayda yaralanmadı, ancak büyükelçiliğe ait bazı araçlar hasar gördü.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, Suriye hükümetinin kasıtlı olarak Amerikalı diplomatlara gözdağı verme politikası yürüttüğünü söyledi.

Suriye resmi yayın organı da Washington’u kasıtlı olarak orduya saldırması için silahlı grupları kışkırtmakla suçladı.

Suriye’de Mart ayında hükümet karşıtı gösterilerin patlak vermesinden bu yana en az 2 bin 700 kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

XS
SM
MD
LG