Erişilebilirlik

Temsilciler Meclisi'nde İlk Siyah Demokrat Lider


Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat Partililer'in yeni lideri New York Temsilcisi Hakeem Jeffries
Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat Partililer'in yeni lideri New York Temsilcisi Hakeem Jeffries

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat Partililer, Nancy Pelosi devrinin sona ermek üzere olduğu bu dönemde parti liderliğine Hakeem Jeffries'i seçti. Böylelikle Demokrat Parti'de genç nesil siyasetçilerin parti liderliği bayrağını devralma dönemi başlamış oldu.

52 yaşındaki New Yorklu Hakeem Jeffries, önümüzdeki iki yıllık dönemde Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat Partililer'in lideri olmak için adaylığını koymuştu. Kapalı kapılar ardında yapılan oylamada seçilen Jeffries, Temsilciler Meclisi ya da Senato'da parti liderliği koltuğuna oturan ilk siyah lider oldu.

Temsilciler Meclisi'nde 10 yıldır görev yapan Jeffries, parti liderliği adaylığını 18 Kasım'da açıklamıştı. Yasama sürecinde Temsilciler Meclisi'nin yeni üyelerine daha fazla söz hakkı tanıma ve üst düzey pozisyonlara atanma taahhüdünde bulunan Jeffries, komisyon üyelerinin de daha fazla nüfuz sahibi olması için mücadele edeceğini söylemişti.

Jeffries, Demokrat Partililer'e yazdığı mektubunda, "Anlamlı yasalar oluşturma ve kamusal yükümlülük fırsatları, ne kadar uzun süredir görev başında olunduğuna bakılmaksızın dağıtılmalıdır" demişti.

Jeffries'in Temsilciler Meclisi Demokrat Parti liderliği yarışında herhangi bir rakibi bulunmuyordu.

Demokrat Parti liderliğindeki el değişimi, 8 Kasım'da yapılan Kongre ara seçimleri sonucuna göre Temsilciler Meclisi'nin 3 Ocak 2023'te Cumhuriyetçi Parti kontroluna geçeceği döneme denk geliyor.

Cumhuriyetçi Parti'nin Temsilciler Meclisi'nde elde ettiği çoğunluk sadece birkaç sandalyeyle sınırlı.

Ancak yine de Temsilciler Meclisi'nin yeni başkanı olmak için çabalayan Kevin McCarthy liderliğindeki Cumhuriyetçi Partililer, Başkan Joe Biden ve oğlu Hunter'ın da aralarında olduğu Biden yönetimi yetkilileri hakkında soruşturmalar açacaklarını bildirmişti.

Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi üyeleri ayrıca 31 trilyon 3 milyar doları aşan ulusal borç ve giderek artan bütçe açığı karşısında harcamalarda kesintilere gitmeyi de istiyor. Cumhuriyetçi Parti'nin öncelikleri arasında daha sıkı sınır güvenliği girişimleri de geliyor.

Ara seçim kampanyaları sırasında enflasyonla mücadeleyi bir numaralı gündem maddesi haline getiren Cumhuriyetçi Partililer'in Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu az farkla ele geçirdikten sonra ise bu konuya fazla değinmedikleri görülüyor.

80 yaş ve üzerindeki Temsilciler Meclisi üyeleri arka plana çekiliyor

Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat Parti liderliği 20 yıldır görevde olan 80 yaş üzeri üyelerin elindeydi. Bu üyeler 82 yaşındaki Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 83 yaşındaki Çoğunluk Lideri Steny Hoyer ve parti disiplininin uygulanmasından sorumlu olan, liderlik kademesinin üç numaralı ismi 82 yaşındaki James Clyburn.

Pelosi, Hoyer ve Clyburn, parti liderliğinin genç nesile teslim edilmesi için uzun yıllardır baskı altındaydı.

Cumhuriyetçi Parti'nin 8 Kasım'daki Kongre ara seçimlerinde beklediği "kırmızı dalganın" oluşmaması ve Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu az farkla ele geçirmeleri sonrasında Demokrat Parti'de hem moraller yükseldi, hem de parti liderliğinin el değiştirme süreci tetiklendi.

Jeffries'in ekibinin parçası olarak Demokrat Parti liderlik kademelerine talip olan diğer isimler ise parti disiplini sorumluluğunu üstlenmeye hazırlanan 59 yaşındaki Katherine Clark ve Jeffries'in şu anki görevi olan Demokrat Parti Grup Başkanlığı için adaylığını koyan 43 yaşındaki Pete Aguilar'dı.

New York, Massachusetts ve California eyaletlerindeki seçim bölgelerini temsil eden Jeffries, Clark ve Aguilar, Demokrat Parti liderliğinin farklı kademelerine kendilerine özgü özelliklerini taşıyacak.

Katherine Clark'ın Temsilciler Meclisi'nde nüfuzu giderek güçlenen ilerici kanatla güçlü bağları bulunuyor. Latin Kökenli Temsilciler Meclisi Üyeleri Grubu'nun bir mensubu olan Pete Aguilar ise ılımlı Demokratlar ile köprü kurmasıyla biliniyor.

Jeffries ise Temsilciler Meclisi Siyah Üyeleri Grubu'nun bir parçası.

Demokrat Parti'nin yeni lider kadrosu, Temsilciler Meclisi'nde çoğunlukta olan parti konumunun beraberinde getireceği tüm baskılardan uzakta kalarak, azınlık statüsünde deneyim kazanma lüksüne sahip olacak.

Nancy Pelosi, Jeffries, Clark ve Aguilar'ın oluşturduğu Demokrat Parti liderlik kadrosuna danışmanlık yapıp yapmayacağına ilişkin bir soruya, kendisine başvurulduğu takdirde yeni liderlere destek ve tavsiye vereceğini söyleyerek yanıt verdi.

Pelosi, 17 Kasım'da, liderlik pozisyonundan ayrılacağını açıklamasından sona gazetecilere yaptığı açıklamada, "Eğer bana tavsiyede bulunmam için gelmezlerse ihmal edildiğimi hissetmeyeceğim çünkü ben de liderliğe yükseldiğimde başkalarına danıştığımı hatırlamıyorum" şeklinde yanıt vermişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG