Erişilebilirlik

Trump Basının Karşısına Çıktı


Amerika’nın yeni seçilen başkanı Donald Trump başkan seçildikten sonra ilk kez basının karşısına çıktı. Trump, Rusya ile ilişkilerden istihdam konusuna kadar birçok konudaki soruya yanıtlar verdi.

Donald Trump Rusya’nın elinde kendisi ile ilgili bazı video görüntüleri olduğuna dair haberler için “Bunlar son derece utanç verici ve hepsi yalan. Ben bana sunulan(CIA tarafından) raporu okudum biliyorum. Orada böyle şeyler yok” dedi. Trump ayrıca kendisinin Rusya ile hiçbir anlaşmasının ya da ilişkisinin olmadığını söyledi. Putin ile ilişkisine dair de “Bakalım Putin Trump’ı sevecek mi bunu göreceğiz” ifadesini kullandı. Trump, başkanlık kampanyası süresince kendisine ya da kampanyasına bağlı herhangi bir kişinin Rusya ile bir ilişkisi olup olmadığı sorusuna ise yanıt vermedi.

Rusya’nın Amerika’ya siber saldırıları iddiası ile ilgili de “Amerika’ya diğer ülkelerden de Rusya’dan da başka kişiler tarafından da saldırılar yapılıyor. Hali hazırda da çok sayıda siber saldırı oluyor” şeklinde konuştu.

Trump basın toplantısının başında kendisinin istihdam konusunda çok büyük imkanlar sunacağını söyledi ve “Tanrının bugüne kadar yarattığı en büyük istihdamı sağlayan insan olacağım” dedi. Donald Trump üretim tesislerini diğer ülkelerden Amerika'ya taşımayan firmaların yüksek gümrük vergileri ödemek zorunda kalacaklarına dikkat çekti.

Obamacare olarak bilinen ve şimdiki başkan Barack Obama tarafından oluşturulan sağlık sigortası sisteminin derhal kaldırılacağını söyleyen Trump bunun yerine başka bir sağlık sigortası sistemi getireceklerini söyledi.

IŞİD konusuna da değinen Trump, yanlış zamanda bölgeden çekilerek Obama yönetiminin bu örgütü yarattığını belirtti.

Trump, Rusya'nın IŞİD konusunda yardımcı olabileceğini de kaydetti.

Donald Trump kendisine ait şirketlerin yönetimini çocuklarına bıraktığını şirketlerinin bugüne dek olduğu gibi çalışmaya devam edeceğini belirtti. Basın toplantısında açıklama yapan Trump şirketleri avukatı da, şirketlerin Donald Trump'ın başkanlığı süresince yeni uluslararası anlaşmalar ve işbirlikleri yapmayacağını kaydetti.

Trump ayrıca şirketine ait otellerde başka ülkelerden hükümet yetkililerinin konaklaması halinde bu konaklamalardan elde edilecek gelirlerin Amerika Maliye Bakanlığı’na bağışlanacağını söyledi.

Trump, Meksika sınırına duvar örüleceğini, bunun inşaasına hemen başlanacağını ve bunun maliyetinin Meksika hükümetine bir şekilde fatura edileceğini söyledi. "Bu vergiler ya da farklı ödemeler ile olacak ama Meksika bunu ödeyecek" ifadelerini kullandı.

Trump basın toplantısı sırasında sık sık birçok basın kurumunun yalan ve yanlış haberler yaptığını iddia etti. CNN televizyonu muhabirinin soru sormak istemesi üzerine Trump, "siz yalan haber yapıyorsunuz, sana soru hakkı vermeyeceğim” diyerek muhabir ile atıştı. Ayrıca Rusya’nın kendisi ile ilgili bazı videolar içeren bilgileri elinde tuttuğunu iddia eden internet sitesi ile ilgili olarak da "bu yalan haberlerinin karşılığını ödeyecekler" ifadesini kullandı.

Kampanyası sırasında da miting konuşmaları ve TV programları dışında basın ile pek sık biraraya gelmeyen Trump son basın toplantısını 27 Haziran’da düzenlemişti. Seçimlerin ardından ilk basın toplantısını 15 Aralık’ta yapacağını ilan eden Donald Trump daha sonra bu toplantıyı da iptal etmişti.

Her ne kadar basının karşısına pek çıkmasa da Donald Trump sosyal medya, özellikle de Twitter aracılığı ile hergün açıklamalar yapıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG