Erişilebilirlik

Trump Senato'da Aklandı


Başkan Donald Trump azil talebiyle yargılandığı Senato’da aklandı.

Trump, Temsilciler Meclisi'nin azil soruşturması neticesinde ''görevi kötüye kullanmak'' ve ''Kongre'nin çalışmasını engellemek'' şeklindeki iki azil gerekçesiyle Senato'da yargılanıyordu.

İki haftadır süren duruşma oturumlarının ardından yapılan nihai oylamada Trump hakkındaki iki suçlamadan da aklandı.

Başkan Trump Senato'daki oylamanın ardından Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, ''Azil oyunu üzerinde ülkemizin zaferi hakkında yarın 12.00'de (TSİ 20.00) Beyaz Saray'dan halka açıklama yapacağım'' diye yazdı.

Beyaz Saray Sözcüsü tarafından yapılan yazılı açıklamada da, ''Başkan, Demokratlar'ın utanç verici davranışlarının bu son faslını da geçmişte bırakmaktan mutluluk duyuyor, 2020 ve ötesinde Amerikan halkının yararına işler yapmaya devam etmeyi dört gözle bekliyor'' ifadesi kullanıldı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise açıklamasında, ''Maalesef, Senato'daki Cumhuriyetçiler'in Anayasa'ya ihaneti yüzünden, Başkan, hukukun üstünde olduğu ve eğer isterse seçimlere yolsuzluk bulaştırabileceği ısrarıyla, Amerikan demokrasisine tehdit oluşturmaya devam ediyor'' dedi.

Anayasa Mahkemesi Başyargıcı John Roberts'ın yönettiği oylamada Başkan Trump, azil gerekçelerinden birincisi olan ''görevi kötüye kullanma'' suçlamasından 48'e karşı 52, ''Kongre'nin çalışmasını engelleme' suçlamasından da 47'ye karşı 53 oyla aklandı.

Senatörlere tek tek sormak suretiyle yapılan açık oylamada Cumhuriyetçi Partili Mitt Romney hariç tüm senatörler partileri çizgisinde oy kullandı. Her bir senatör isimleri okunduğunda ayağa kalkarak ''suçlu'' ya da ''suçlu değil'' şeklinde tercih beyan etti.

Mitt Romney, Trump hakkındaki ''görevi kötüye kullanma'' suçlamasında Başkan'ın suçlu bulunması yönünde oy verdi. Diğer suçlamayla ilgili oylamadaysa ''suçlu değil'' dedi. Romney bu tercihiyle ABD tarihinde bir azil yargılamasında kendi partisinden olan bir başkanın görevden alınması yönünde oy kullanan ilk senatör oldu.

Senato'daki yargılamada Trump'ın görevden alınması kararının alınması için üçte ikilik çoğunluğa, yani 100 senatörün 67'sinin oyuna ihtiyaç vardı.

Senato'da Cumhuriyetçiler'in 53 koltukla çoğunluğa sahip olması ve Romney dışında Başkan Trump'ın azledilmesine destek beyan eden başka Cumhuriyetçi senatörün de çıkmaması nedeniyle Trump'ın aklanması beklenen sonuçtu.

Azil soruşturması, Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’e, siyası rakibi Joe Biden ve oğlu Hunter Biden’ın iş faaliyetlerini soruşturması için baskı yaptığı ve bu ülkeye yönelik ABD yardımlarını da pazarlık kozu olarak kullandığı iddiasıyla başlatılmıştı.

Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, Trump hakkındaki iki suçlamayı 18 Aralık’ta kabul etmişti. Trump bugüne kadar Senato’da azil yargılamasına tabi olan üçüncü ABD başkanı oldu. Bugüne kadar hiçbir ABD Başkanı Senato tarafından görevden alınmadı.

Senato’daki Cumhuriyetçiler, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton gibi bazı kritik isimlerin yargılama sırasında tanık olarak ifadeye çağrılmasını geçen hafta reddederek Trump’ın aklanacağının sinyalini vermişti.

Bazı Cumhuriyetçi senatörler son günlerde yaptıkları açıklamalarda, Trump’ın davranışını eleştirse de bunun görevden alınmayı gerektirecek bir kabahat olmadığı yönünde değerlendirmelerde bulunmuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG