Erişilebilirlik

''Trump Tutuklama Beklentisi Yarattı''


Manhattan Bölge Savcılığı, eski Başkan Donald Trump'ın tutuklanacağına dair yanlış bir beklenti yarattığını ve Kongre'deki Cumhuriyetçiler’i, savcılığın soruşturmasına müdahale etmeye yönlendirdiğini kaydetti.

Bölge Savcısı Alvin Bragg'in ofisi, Temsilciler Meclisi'ndeki üç Cumhuriyetçi’ye gönderdiği mektupta, "Mektubunuz, devam etmekte olan yerel bir kovuşturmanın bugüne dek görülmemiş şekilde sorgulanmasıdır. Mektup, Donald Trump'ın ertesi gün tutuklanacağı yönünde yanlış bir beklenti yaratması ve avukatlarının sizi müdahale etmeye çağırmasının ardından geldi" dedi.

Eski ABD Başkanı geçen Cumartesi, Manhattan Bölge Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Salı günü tutuklanacağını tahmin ettiğini duyurmuştu.

Hafta başında da ABD Temsilciler Meclisi'ndeki üç Cumhuriyetçi komisyon başkanı, Demokrat Bölge Savcısı Alvin Bragg'i savcılık yetkisini kötüye kullanmakla suçlamıştı.

Reuters haber ajansı tarafından görülen mektupta Manhattan Bölge Savcılığı, Temsilciler Meclisi'nin üç komisyon başkanının, devam etmekte olan bir ceza soruşturması hakkında, eyalet yasalarına göre gizli olan, kamuya açık olmayan bilgiler istediklerini belirtti.

Bölge savcısının baş hukuk müşaviri Leslie Dubeck tarafından imzalanan ve Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Jim Jordan, Temsilciler Meclisi Denetleme Komisyonu Başkanı James Comer ve Temsilciler Meclisi İdare Komisyonu Başkanı Bryan Steil'e gönderilen mektupta, "Bu talepler New York'un egemenliğine yasadışı bir müdahaledir. Kongre, eyalet yasalarını uygulayan yerel savcıların denetimiyle ilgili herhangi bir meşru yasama görevine sahip olamaz" denildi.

Savcı Bragg’in Ocak ayında topladığı büyük jüri, Manhattan'da ikamet eden ABD vatandaşlarından oluşuyor.

Trump'ın 2016 başkanlık seçimlerinden günler önce yetişkin filmleri oyuncusu Stormy Daniels'a yapılan sus payı ödemesindeki rolüyle ilgili kanıtları dinlemeye başlayan büyük jüri, hala bir iddianame açıklamış değil.

Gerçek adı Stephanie Clifford olan ünlü oyuncu ve yönetmen Daniels, 2006 yılında Trump ile yaşadığı cinsel ilişki hakkında sessiz kalması karşılığında bu parayı aldığını açıklamıştı.

Trump masum olduğunu savunmuş ve soruşturmanın siyasi amaçlı olduğunu söylemişti.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG