BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Eri Kaneko, Suriye'nin Birleşmiş Milletler'in Türkiye’nin Öncüpınar (Babülselam) ve Çobanbey (El Rai) kapılarından gerçekleştirdiği yardım akışını 13 Kasım'a kadar uzattığını söyledi.
Eri Kaneko, "Suriye Hükümeti'nin Öncüpınar ve Çobanbey sınır kapılarını kullanma iznini 13 Kasım'a kadar uzatmasını büyük memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.
Şubat ayında Türkiye ve Suriye'de 50 binden fazla can kaybına neden olan depremin ardından Suriye, BM'nin yardım göndermek için Türkiye'den bu iki sınır kapısını kullanmasına izin verdi. Bu süre 13 Ağustos'ta dolacaktı.
Birleşmiş Milletler de BM Güvenlik Konseyi'nin izniyle 2014'ten bu yana Suriye'nin kuzeybatısındaki milyonlara yardım ulaştırmak için Cilvegözü (Bab el Hava) geçişini kullanıyordu. Ancak bu süre, 15 üyeli kurulun süreyi uzatmak için bir anlaşmaya varamaması üzerine Temmuz ayı ortasında sona erdi.
Bundan sadece birkaç gün sonra Suriye hükümeti, Birleşmiş Milletler'in Cilvegözü geçişini altı ay daha kullanmaya devam edebileceğini belirtti. Ancak BM'nin "kabul edilemez iki koşul" ile ilgili endişelerinden dolayı bu yardım akışı henüz yeniden başlamadı.
Aynı koşullar, Öncüpınar ve Çobanbey sınır kapılarının kullanımı konusunda BM’nin önüne getirilmedi.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat'ın yönetiminden kaçan Suriyeliler, Şam, Suriye muhalefetinin son büyük kalesi olan isyancıların kontrolündeki kuzeybatıya BM yardımı üzerinde hakimiyet kurmak için harekete geçerken, Beşar Esat'ın çok ihtiyaç duyduğu yardımı yakında kesebileceğinden korkuyor.
Esat'ın 2011'de demokrasi yanlısı barışçı protestoculara yönelik şiddetli baskısı, Moskova'nın Esat'ı ve Washington'un muhalefeti desteklediği bir iç savaşa yol açtı.
Milyonlarca kişi ülke içinde yerinden edilirken, milyonlarca kişi Suriye'den kaçtı. Esat'ın Suriye'nin büyük bölümünün kontrolünü yeniden ele geçirmesiyle çatışmalar azaldı.
Forum