Erişilebilirlik

"Türkiye'nin İşgali Bitmeden Erdoğan'la Görüşme Olmaz"


Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ancak Ankara'nın Suriye'nin kuzeyindeki askerlerini tamamen çekmesi ve Suriye savaşından önceki statükonun sağlanması halinde görüşeceğini söyledi.

Türkiye, Suriye'nin kuzeybatısında isyancılara ait son toprakları kontrol eden muhalefetin başlıca askeri ve siyasi müttefiki. Ankara Suriye'nin kuzeyinde onlarca üs kurup binlerce asker konuşlandırarak, Rusya'nın desteklediği Suriye ordusunun bölgeyi yeniden kontrol etmesini engelledi.

"Türkiye'nin İşgali Bitmeden Erdoğan'la Görüşme Olmaz"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00


Moskova'da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le temaslarda bulunan Esat, Rus Sputnik televizyonuna yaptığı açıklamada Türkiye'nin "gayrımeşru işgali" sona ermeden iki lider arasında bir görüşmenin "anlamsız" olacağını söyledi.

Esat, "Bu, Türkiye'nin Suriye topraklarından tamamen çıkmaya, teröre verdiği desteği sona erdirmeye ve Suriye'de savaşın başlamasından önceki durumu yeniden tesis etmeye açıkça ve hiçbir tereddüt olmadan hazır olacağı bir aşamaya gelinmesiyle bağlantılı" dedi.

"Ancak bu durumda benimle Erdoğan arasında bir görüşme yapılması mümkün olabilir. Bunun dışında böyle bir görüşmenin ne değeri var?Suriye'deki savaş için nihai sonuçlara ulaşmayacaksa bunu neden yapalım?" diyerek son dönemdeki yakınlaşma konusunda en net mesajları verdi.

2011 yılından bu yana anlaşmazlık içinde olan iki ülkenin savunma bakanları, geçen yılın sonunda ilk kez üst düzey temasta bulunmuştu.

Arap Baharı'yla başlayan Suriye'deki ayaklanmalar ve çıkan iç savaş binlerce kişinin ölümüne, çok sayıda Suriyeli'nin göç etmesine ve birçok dış gücün Suriye'ye girmesine neden olmuştu.

Ankara ve Şam ilişkilerinin en kötü olduğu dönemde Erdoğan, Esat için terörist ifadesini kullanmış ve Suriye'de Esat varken barış olmayacağını söylemişti. Esat ise Erdoğan'ın Suriye topraklarını çaldığını söyleyerek "hırsız" yakıştırması yapmıştı.

Esat, Erdoğan ve kendisi arasındaki yakınlaşmada Rusya'nın rolüne de atıfta bulundu.

Esat, "İletişimi kolaylaştırmak için arabulucu rolü oynayan Rus tarafına güveniyoruz, ancak bu güven, Rusya'nın devletlerin egemenliğine saygı duyma ve yasadışı yabancı güçlerin Suriye topraklarından çıkması politikası temelinde" dedi.

Esat, hükümeti Moskova'nın desteğini istediği için Rus askerlerinin ülkedeki varlığının "meşru" olduğunu söyledi.

Esat: "Rusya'nın askeri varlığı kalıcı hale gelmeli"

Esat ayrıca Rusya'nın Suriye'de yeni askeri üs kurma ve asker sayısını arttırma önerilerini memnunlukla karşılayacağını söyledi ve Rusya'nın askeri varlığının kalıcı hale gelmesini önerdi.

Kremlin'de Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le dün biraraya gelen Esat, RIA haber ajansına yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna savaşını destekledi ve Şam yönetiminin Rusya'nın Ukrayna'da ele geçirdiği toprakları tanıdığını söyledi.

Esat, "Rusya'nın üslerini genişletme ya da sayılarını arttırma arzusu varsa bunun teknik ya da lojistik bir mesele olduğuna inanıyoruz" dedi.

Moskova, Rusya'nın Esat'ı desteklemek için hava saldırıları düzenlediği Hmeymim hava üssünün yanısıra, Akdeniz'deki tek deniz üssü olan ve Sovyetler Birliği günlerinden beri kullanılan Suriye'deki Tartus donanma tesisini de kontrol ediyor.

Rus Savunma Bakanlığı Ocak ayında, Suriye'nin kuzeyindeki Cerrah askeri hava üssünün ortak kullanım için tesis edildiğini açıklamıştı. Halep'in doğusundaki bu küçük üs, 2017'de IŞİD’den geri alınmıştı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG