Erişilebilirlik

Türkiye'ye Sığınan Suriyelilerin Sayısı 8 Bin 500'ü Geçti


Türkiye'ye Sığınan Suriyelilerin Sayısı 8 Bin 500'ü Geçti
Türkiye'ye Sığınan Suriyelilerin Sayısı 8 Bin 500'ü Geçti

Suriye ordusu, Türkiye sınırı yakınlarında düzenlediği operasyonunu, ülkenin kuzeyi ve doğusundaki stratejik bölgelere doğru genişletiyor.

Bölge halkı ve insan hakları eylemcileri, tank ve zırhlı araçların doğudaki Deyr el Zur ve Irak sınırında, aşiretlerin yaşadığı el Bukemal bölgesine konuşlandırıldığını bildiriyor.

Deyr el Zur’da protesto gösterileri hemen hemen her gün düzenlenirken, el Bukemal’de de çatışmalar çıktığı haberleri alınıyor. El Bukemal’in Irak’ın Sünni bölgesine komşu olduğu, sınırın iki yanında da aynı aşiret üyelerinin yaşadığı belirtiliyor.

Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kardeşi Mahir’in yönettiği özel birliklerin ilerlediği kuzeydeki Maaret el Numan’da yaşayan binlerce sivil, kasabayı terk etti.

Güvenlik kuvvetleri, geçen hafta 120 güvenlik personelinin öldürüldüğü Cisr el Şuhur’da birkaç gündür sürdürdüğü operasyonda kent ve çevre köylerde yaşayan yüzlerce kişiyi gözaltına aldı. Suriye hükümeti, Cisr el Şuhur’da güvenlik personelinin öldürülmesinden “silahlı çeteleri” sorumlu tutmuş ancak çevre halkı, askerlerin birbirleriyle çatışmaya girdiğini savunmuştu.

Suriye ordusunun operasyonu yüzünden Türkiye’ye sığınan Suriyeli sivillerin sayısı ise 8 bin 500’ü aştı. Devlet Bakanı Cemil Çiçek, sığınmacıların neredeyse yarısının çocuklardan oluştuğunu söyledi.

Türk basınında çıkan haberlere göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı telefonla arayarak, kendisinden şiddet olaylarına son vermesini ve reformlara bir an önce başlamasını istedi.

XS
SM
MD
LG