Erişilebilirlik

Türkiye-Suriye Sınırında Halk Direnişi İzliyor


Türkiye-Suriye Sınırında Halk Direnişi İzliyor
Türkiye-Suriye Sınırında Halk Direnişi İzliyor

Türkiye-Suriye sınırındaki vadinin eteklerindeki Güveççi’de evlerinin çatılarına çıkan halk sınırınSuriye tarafından neler olup bittiğini görmeye çalışıyor. Birçoğunun Suriye’de akrabaları var.

Akşama doğru yüzlerce kişi Suriye’den Türkiye’ye geçmek için sınırda ilerliyor. Kalabalık, kefene sarılmış bir de ceset taşıyor.

Güveççi halkı Suriyeliler’in, sınırın ötesindeki şiddet ve vahşetin kanıtı olarak gazetecilere göstermek amacıyla cesedi sınır ötesine taşıdıklarını söylüyor.

Muhammed Güveççi’de gelenleri izliyor. O da 2 gün önce Suriye’den kaçmış. Sınırdaki ağaçlık bölgede en az iki bin Suriyeli’nin saklandığını ve Türkiye’ye geçmek için fırsat kolladığını anlatıyor. Muhammed, Suriye birliklerinin, ülkeyi terketmek isteyenleri hedef aldığını söylüyor: " Evlere saldırıyor ve bölge sakinlerinin kaçmasını engellemeye çalışıyorlar. Ağaçların arasında saklananları buldukları zaman çocuklarını ellerinden alıyorlar. Saklananlar arasında bir kadın doğum yaptı. Bölge saldırıya çok açık. Sadece nehir suyu içebiliyorlar. Giysilerini yıkadıkları nehrin suyunu içmek zorundalar. Başka çareleri yok."

Suriyeli Muhammed getirilen cesedin Esad kuvvetlerinin sınır yakınındaki köylerde öldürdükleri bir kişiye ait olduğunu söylüyor.

Uzun zamandır Güveççi’de yaşayan Abdullahin, son günlerde sınırda biriken Suriyeliler’in sayısının arttığına dikkati çekiyor.

Ambulanslar ve Türk askerleri sınırda çok yoğun bir çalıma içinde. Köylüler bazı sığınmacıların sınır geçiş noktasında koruma altına alındığını söylüyor.

Suriyeliler yabancı gazetecilerin sınırı geçmesine izin vermiyor. Cep telefonları ve internet bloke edilmiş durumda. Bu yüzden sınıra ulaşamaya çalışan Suriyeliler’in sayısı hakkında tahmin yapmak zor.

Sığınmacı sayısının artması ihtimaline bağlı olarak sınırın Türk tarafından hazırlıklar devam ediyor. Yayladağı’ndaki mülteci kampında da hazırlık var. Türk yetkililer gizlice sınırı geçen Suriyeliler de olduğu için kesin sayıyı bilmenin imkansız olduğunu söylüyorlar.

Güveççi’de Suriyeli sığınmacı Muhammed’e göre, Esad rejimi gidinceye kadar halk direniişi sürdürecek: "Halkın tek istediği demokrasi ve özgürlük. Beşar Esad’dan özel bir istekleri yok. Bütün istekleri, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi medeni bir şekilde yaşamak.

Bütün dünya gibi Güveççi halkı da Suriye’de olup bitenleri yakından izliyor.


XS
SM
MD
LG