Erişilebilirlik

"Rusya Askeri Teçhizatını Yenileyemiyor”


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımların sonuç verdiğini ve Moskova’nın Ukrayna savaşında zarar gören askeri ekipmanını yenilemesinin zorlaştığını söyledi.

Blinken, dün CNN’de bir programda yaptığı açıklamada, ABD ve müttefiklerinin uyguladığı ticari kontrollar sonucu Rusya'nın Ukrayna'daki savaşta zarar gören silahlarının yerine yenilerini koyamadığını kaydetti.

"Maliyetler her geçen gün artıyor. Rusya'nın üzerindeki yük her geçen gün daha da ağırlaşıyor" diyen Blinken, Batılı müttefiklerin Rus ekonomisini ve savaş çabalarını baltalamak için yaptırımları daha da sıkılaştırmanın çeşitli yollarını "sürekli olarak araştırdıklarını" dile getirdi.

Blinken, Rusya'yı, Ukrayna halkının moralini bozmak için son haftalarda bu ülkenin elektrik ve su kaynaklarını hedef alan hava saldırılarıyla "kışı silah haline getirmeye çalışmakla" suçlayarak, "Bu gerçekten de barbarca" dedi.

Rusya'da savaşa destek azaldı

Bu arada İngiltere Savunma Bakanlığı, yakın zamanda yapılan bir anketin Rus kamuoyunun savaşa desteğinin azaldığını gösterdiğini bildirdi.

Bakanlık dün sabah yaptığı istihbarat güncellemesinde, bağımsız bir Rus medya kuruluşunun Rusya Federal Koruma Servisi tarafından toplanan verilere ulaştığını ve Ruslar'ın yüzde 55'inin Ukrayna ile barış görüşmelerini desteklediğini, sadece yüzde 25'inin savaşın devamından yana olduğunu söylediğini iddia etti. Nisan ayında Ruslar'ın yaklaşık yüzde 80'inin Ukrayna'nın işgalini desteklediği bildirilmişti.

60 dolarlık fiyat sınırlaması tartışması

Diğer yandan Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, dün yaptığı açıklamada, Moskova'nın üretimi kısmak zorunda kalsa bile Batı'nın fiyat sınırlamasına tabi olan petrolü satmayacağını söyledi.

Novak, önde gelen sanayileşmiş yedi ülke ve Avustralya tarafından geçen hafta uygulamaya konulan varil başına 60 dolarlık fiyat sınırlamasını dünya enerji ticaretine sert bir müdahale olarak nitelendirdi ve bunun arz sıkıntısına yol açabileceğini dile getirdi.

Rusya Başbakan Yardımcısı, "Hangi seviyede olursa olsun tavan fiyat uygulamasını yasaklayacak mekanizmalar üzerinde çalışıyoruz çünkü bu tür müdahaleler piyasayı daha da istikrarsızlaştırabilir. Üretimi biraz azaltmak zorunda kalsak bile, petrol ve petrol ürünlerini yalnızca piyasa koşullarında bizimle çalışacak ülkelere satacağız" diye konuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski fiyat sınırlamasını çok az bulurken, ABD bu sınırlamanın yeterli olduğunu savundu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Moskova'nın kar etme kabiliyetini sınırlamak ve arzın talebi karşılamasını sağlamak için varil başına 60 dolarlık rakamın uygun olduğunu düşünüyoruz" dedi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen tarafından önerilen tavan, Rusya'nın ordusunu ve Ukrayna işgalini destekleyen petrol kazançlarını azaltmayı amaçlıyor.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz güçlü” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG