Erişilebilirlik

Hulusi Akar'dan Yunanistan'a Eleştiri


Milli Savunma Bakanı Akar, deniz kabul testlerini Marmara Denizi açıklarında sürdüren Anadolu gemisine helikopterle indi ve incelemelerde bulundu
Milli Savunma Bakanı Akar, deniz kabul testlerini Marmara Denizi açıklarında sürdüren Anadolu gemisine helikopterle indi ve incelemelerde bulundu

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginlik, iki ülke yetkilileri tarafından yapılan karşılıklı açıklamalarla bir süredir devam ediyor.

Son açıklama bugün Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan geldi. Akar, “Yunanistan'ın Türkiye ile sorunlarını Türkiye-NATO, ABD, AB sorunu gibi göstermeye çalıştığını” söyledi.

Akar, beraberindeki TSK komuta kademesiyle birlikte “Türkiye’nin en büyük savaş gemisi” özelliğine sahip Anadolu gemisinde incelemelerde bulundu. Akar ve beraberindekiler, deniz kabul testlerini Marmara Denizi açıklarında sürdüren gemiye helikopterle indi.


İncelemeleri sonrası açıklama yapan Bakan Akar, Ege ve Doğu Akdeniz'de son dönemdeki gelişmelere değindi.

Türkiye'nin diyalogdan, barıştan yana olduğunu, iyi komşuluk ilişkileri ve uluslararası hukuk çerçevesinde görüşmeler yoluyla problemleri çözmek istediğini belirten Akar, Türkiye ve Yunanistan arasında istişari, güven artırıcı önlemler ve NATO'daki ayrıştırma usulleri toplantılarının olduğunu kaydetti. Akar, şöyle konuştu:

"Yunanistan bu görüşmeleri yapmamakla birlikte bunların olmaması için gayret gösteriyor, sabote ediyor. Bazı siyasiler, bazı askerler, kendi iç sıkıntılarını örtmek, perdelemek için gerginliği sürekli ve bilinçli şekilde artırmaya çalışıyor. Bu konuda biz de olabildiğince tedbirli şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Yunanistan'ın provokatif eylem ve söylemlerine devam ettiğini dile getiren Akar, "Her sabah kalkıp mutlaka ortaya bir şey atarak gerginlik yaratmak için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar” dedi.

“Türkiye ile gerginliği artırmaktan medet umuyorlar”

Yunanistan'ın, Türkiye ile sorunlarını Türkiye-NATO, ABD, AB sorunu gibi göstermeye çalıştığını kaydeden Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yunanistan'da şu anda birçok skandal var. Dinleme skandalı, göçmen skandalı, yolsuzluklar var. Bununla birlikte Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de başaramadığı, beceremediği ve Yunan kamuoyunun da fark ettiği başarısızlıkları var. Bütün bunları örtmek için Türkiye ile gerginliği arttırmaktan medet umuyorlar. Fakat gerginlik yaratarak hayatta kalabilmelerinin mümkün olmadığını, saptırmaların da kar etmediğini görmelerini istiyoruz.

Yunanistan'daki bazı belirli siyasilerin, askerlerin yaptığı tek iş ağlamak. Devamlı ağlayarak şovenist politikalarını götürmeye ve tanıtmaya çalışıyorlar. Bunun bir çıkar yolu olmadığını da herkes görmeye başladı. Yunan halkı da kendi kaynaklarının bu bazı siyasiler tarafından nasıl har vurulup harman savrulduğunu ve refahlarının nasıl tahrip edildiğini görmeye başladı. Bunlarla birlikte Yunanistan'daki bazı aklıselim siyasiler, akademisyenler, emekli askerler, büyükelçiler, vatandaşlar buradaki oyunu görmeye başladı."

“Türkiye kimseye tehdit değil”

Bazı Yunan siyasilerin, Türkiye'yi tehdit olarak nitelendiren açıklamalarına da tepki gösteren Akar, "Türkiye kimseye tehdit değil, güvenilir, güçlü, etkin bir müttefik. Bunun bu şekilde bilinmesi lazım. Türkiye kimseye tehdit değil. Bunu tekrar tekrar kafalarına sokmaları, anlamaları lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin diyalog çağrılarının zafiyet olarak anlaşılmaması gerektiğini vurgulayan Hulusi Akar, "Samimi olarak iyi komşuluk ilişkileri içinde Ege'deki zenginliklerin adil şekilde paylaşılmasından söz ediyoruz. Ancak bunun yanı sıra şunu da söylüyoruz, hiçbir şekilde ne kendimizin ne Kıbrıslı kardeşlerimizin hakkını, hukukunu çiğnetmeyecek, hiçbir oldu-bittiye müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da geçen hafta yaptığı açıklamada, Yunan basınında özellikle Girit’in çevresinde karasularının 12 mile çıkarılacağına dair haberlere ilişkin, "Değil 12, Ege’de 1 mil dahi karasuyu genişlemesine izin vermeyiz. Meclisimizin bu konuda 1995’te aldığı karar nettir ve halen geçerlidir. Yunanistan’ı bir kez daha uyarıyoruz: Arkana almaya çalıştıklarına güvenerek sahte kahramanlık peşinde koşma. Maceraya atılma. Sonu sizin için hiç iyi olmaz!" demişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG