Dışişleri İsrail'in Meşal Tepkisinden Rahatsız

Türkiye, Hamas liderlerinden Halid Meşal’in Ankara ziyaretine gösterilen tepkilerden rahatsız. Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili İsrail in Ankara Büyükelçisiyle temasa geçti ve PKK ile Hamas arasında benzetme yapılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirildi.

Dün Ankara’ya gelen Hamas liderlerinden Halid Meşal ve beraberindeki heyet Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi’nde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le yaklaşık iki saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmede AKP genel başkan yardımcıları da hazır bulundu.

Gül’ün bu görüşmede Hamas liderine bir dizi tavsiyede bulunduğu öğrenildi. Abdullah Gül Hamas ın demokratik yolla iktidara geldiğini ve dolayısıyla bu sorumlulukla hareket etmesi gerektiğini hatırlattı. Dışişleri Bakanı Halid Meşal’a ayrıca, Hamas’ın şiddeti redetmesi İsrail’in Filistin’le barış içinde yan yana yaşama hakkını kabul etmesi ve yol haritasını dikkate alması gerektiğini de söyledi.

Halid Meşal ise görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’den ciddi ve yararlı tavsiyeler aldıklarını söyledi. Konuşmasında hedeflerinin Filistin’i işgalden kurtarmak olduğunu da belirten Hamas lideri “Filistin halkının çıkarlarını sağlayacak her türlü bölgesel ve uluslararası çabayı büyük bir memnuniyetle karşılayacağız'' diye konuştu. Meşal ayrıca, Türkiye’deki demokrasiyi örnek alacaklarını da sözlerine ekledi.

Henüz Ankara’dan ayrılmayan Meşal ve beraberindeki heyetin temaslarının yankıları ise sürüyor. Dün NTV haber kanalının bir yayınına katılan İsrail Başbakanlık Sözcüsü Gissin’in, “Biz Abdullah Öcalan ile bir araya gelsek siz ne hissederdiniz?” sözleri Ankara’da rahatsızlık yarattı. Bu açıklamayı “talihsiz” bulan Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili İsrail’in Ankara Büyükelçisiyle temasa geçti ve PKK ile Hamas arasında benzetme yapılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Dün Meşal’in ziyaretiyle ilgili Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise, Hamas’ın Türkiye ye gelmek istediğine dikkat çekildi ve Filistin seçimlerinden galip çıkan bir grubun temsilcilerinin gelişine izin verildiği kaydedildi.

Bu arada, Hamas heyetinin Başbakan Erdoğan tarafından kabul edilmemesi nedeniyle hayalkırıklığı yaşadığı belirtiliyor. Bugün birçok gazete Hamas liderinin Ankara ziyaretini manşetinden duyururken , bazı gazeteler haberlerinde ise Başbakan Erdoğan’ın Halid Meşal in ziyaretine gösterilen tepkiler nedeniyle görüşmesini iptal ettiğini iddia ediyor.

Hamas’ın Ankara ziyareti uluslararası toplumdan ve özellikle İsrail’den tepki görürken, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise görüşmenin amacını uluslararası toplumun beklentileri doğrultusunda Hamas’a doğru mesajlar vermek olarak özetledi.

İsrail tarafından arandığı için Filistin’e giremeyen ve Suriye’de sürgünde olan Halid Meşal’in Filistin’de kurulacak yeni hükümette yer alması beklenmiyor. Meşal ve beraberindeki heyetin bugün Ankara’dan ayrılarak Şam’a gitmeleri bekleniyor.