'Obama'nın Ziyareti Türkiye'nin Önemini Takdir Ettiklerine İşaret'

Başkan Barack Obama 6 – 7 Nisan tarihlerinde Ankara ve İstanbul’da temaslarda bulunacak. Obama’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir konuşma yapması, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesi bekleniyor.

Bugüne kadar dört Amerikan başkanı Türkiye’yi ziyaret etti. 1959 yılında Başkan Dwight Eisenhower Cumhurbaşkanı Celal Bayar’la bir araya geldi. Başkan George Bush Körfez Savaşı’ndan sonra 1991 yılında Cumhurbaşkanı Turgut Özal’la görüştü. Başkan Bill Clinton 1999 yılında, Marmara Depremi’nden sonra İzmit’e gitti. Son olarak Başkan George W. Bush, 2004 yılında İstanbul’daki NATO zirvesine katıldı; Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü. Başkan Obama’nın göreve başlamasından kısa süre sonra Türkiye’ye gidiyor olması özel bir nitelik taşıyor. Diğer başkanlar, Türkiye’yi ya ikinci dönemlerinde ya da birinci dönemlerinin sonlarında ziyaret ettiler.

Ulusal Savunma Üniversitesi ve Georgetown Üniversitesi Ekonomi ve Güvenlik Araştırmaları öğretim üyesi Prof. Dr. Paul Sullivan Obama’nın ziyaretinin Amerika’nın Türkiye’ye verdiği önemin göstergesi olduğunu söylüyor.

Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlayan Sullivan, “Bence bu, Amerika'nın ve bu başkanın Türkiye’ye ne kadar fazla önem verdiğine bir işaret” diye konuştu. Profesör Sullivan, Türkiye’nin bölgede ve dünyadaki öneminin arttığını ve özellikle Ortadoğu’da sorunların çözümünde etkili olabileceğini düşünüyor.

Tabii Obama’nın ziyareti sırasında ele alınacak konular arasında sadece Ortadoğu sorunu yok. Başta Irak’tan askerlerin çekilmesi; Afganistan’a takviye yapılması; ekonomik ilişkiler, İran gibi konuların da gündeme gelmesi bekleniyor. Şüphesiz, görüşmelerde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin Kongre’ye sunulan tasarı konusunda Türkiye’de duyulan rahatsızlığın da dile getirilmesi bekleniyor.

Ankara ve İstanbul Başkan Barack Obama’nın Avrupa turunun son durağı. Obama’nın ileri bir tarihte bir İslam ülkesine giderek önemli mesajlar vermesi de bekleniyor. Ancak Sullivan’a göre, Obama’nın Türkiye ziyareti de Amerika’nın Müslüman dünyasındaki imajını düzeltmesi açısından önemli.

Profesör Sullivan da Başkan Obama’nın iktidara gelmesinden sonra Washington’da önemli bir üslup değişikliği olduğunu düşünüyor ve bunun Ortadoğu’da insanların Amerika hakkındaki tutumunu değiştirmesi konusunda umutlu.

Profesör Sullivan, ancak, insanların Obama’nın söylediklerine değil yaptıklarına bakacağını vurguluyor.