Erişilebilirlik

Demokrat Parti Kurultayı Sanal Ortamda Başladı 


Demokrat Parti’nin 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde Başkan Donald Trump’ın karşısında yarışacak Joe Biden ile yardımcısı California Senatörü Kamala Harris’in adaylıklarının resmen açıklayacağı dört günlük kurultay, Wisconsin eyaletinin Milwaukee kentindeki Wisconsin Center'da başladı.

Corona virüsü salgını nedeniyle Wisconsin Center’a ülkenin çeşitli eyaletlerinden gelen Demokratlar'ın çok azı içeriye alındı, kısıtlı sayıda etkinlik ve konuşma yapıldı. Demokrat Parti kurultayı, Corona virüsü salgını nedeniyle sanal ortamda yapılıyor.

Demokrat Parti'nin kurultayında ilk gece yapılan konuşmaların ana temasını salgın, ayrımcılık ve ülkenin bozulan ekonomisi oluşturdu. Demokratlar, gelinen bu durumun sorumlusunun, virüsü küçümseyen Trump olduğunu iddia etti.

Demokrat Parti Başkan Aday Adayı Joe Biden
Demokrat Parti Başkan Aday Adayı Joe Biden

Demokratlar, Başkan Donald Trump’ın salgın sürecini hiç iyi yönetemediğini, ülkeyi böldüğünü, salgın hastalık nedeniyle ülkede yaşanılan kötü dönemde, acı çeken Amerikan halkına yeterli mali yardımı yapmadığını öne sürdü.

Demokratlar, Başkan Trump’ı, güvenlik güçlerini barışçı protestocular karşı orantısız güç kullanmaya sevk etmek, süreci kötü yöneterek 170 bin Amerikalı'nın yaşamını yitirmesine sebep olmak ve virüsü siyasileştirmekle suçladı.

Michelle Obama: “Trump yeniden seçilirse ülkede her şey daha da kötüye gider”

Eski First Lady Michelle Obama, kurultayda duygusal bir konuşma yaptı. Siyaseti hiç sevmediğini ifade eden eski First Lady, “Bütün kalbimle bu ülkeye aşığım ancak şu anda insanların çektiği acı beni çok üzüyor” dedi.

Michelle Obama, eşi Barack Obama’nın yardımcılığını yapan Biden’ın ülke ekonomisini düzlüğe çıkartacağını, ayrımcılığa son vereceğini ve bölünmeyi ortadan kaldırarak Amerikan halkını yeniden birleştireceğini savundu.

Michelle Obama, “Eğer Donald Trump yeniden seçilirse ülkedeki kriz daha da artacak. Ülke daha da kötüye gidecek. Trump, başkanlık için uygun biri değil. Başkanlığı yapabileceğini kanıtlamak için fazlasıyla zamanı oldu ancak bunu yapamadı. Ülkenin şu andaki ihtiyaçlarını karşılayacak biri değil” diye konuştu.

“Başkan Trump uzun süre virüsü küçümsedi”

Biden’ın yakın bir dostu olduğunu ifade eden Michelle Obama, eşinin görevinin sona ermesinin ardından geçen dört yıllık sürede, ülkenin farklı bir durumda olduğunu kaydederek “150 binden fazla insan öldü. Ekonomimiz, şu andaki başkanın çok uzun süredir küçümsediği bir virüs yüzünden darmadağın durumda. Milyonlarca insan işsiz kaldı. Çok fazla kişi sağlık sigortalarını kaybetti. İnsanların birçoğu şimdi sadece gıda ve kira gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele veriyor. Okullarımızı nasıl yeniden güvenli bir şekilde açacağımızı düşünüyoruz. Trump, sadece eşimin yaptığı uluslararası anlaşmalara değil Reagan ve Eisenhower gibi başkanların gerçekleştirdiği ittifaklara da sırtını döndü” dedi.

Eski First Lady Michelle Obama
Eski First Lady Michelle Obama

“Beyaz olmayan masum insanlar ölüyor”

Siyahların ölümünün ülkenin en yüksek makamında alay konusu olduğunu belirten eski First Lady, “George Floyd, Breonna Taylor, beyaz olmayan masum insanlar ölüyor” dedi. Joe Biden’ın yakın bir dostu olduğunu ifade eden Michelle Obama “Joe'yu tanıyorum. Son derece dürüst bir adamdır. Müthiş bir başkan yardımcısıydı. Ekonomiyi kurtarmak, salgını yenmek ve ülkemize liderlik etmek için ne yapılması gerektiğini biliyor“ dedi.

Sanders sol seçmeni Biden için sandığa gitmeye çağırdı

8 Nisan’da başkanlık yarışından çekilen Vermont Senatörü Bernie Sanders, kurultayda yaptığı konuşmaya, kendisini şimdiye kadar destekleyenlere teşekkür ederek başladı.

Bernie Sanders
Bernie Sanders

Sanders, Başkan Trump yönetiminde otoriterliğin daha da artabileceğini belirterek bunu önlemek için vatandaşlara Demokrat aday Joe Biden'a oy kullanmaları çağrısında bulundu.

Sanders, Vermont eyaletindeki Burlington kentinde evinden yaptığı konuşmada, özellikle ilerici ve sol görüşlü seçmenlerin sandığa gidip Biden’a oy vermesi gerektiğini kaydetti.

Sanders, "Seçim kampanyamız birkaç ay önce sona erdi, ancak hareketimiz hala devam ediyor. Her geçen gün daha da güçleniyor. Ancak Donald Trump yeniden seçilirse şimdiye kadar kaydettiğimiz tüm ilerlemeler tehlikeye girecek" dedi.

Sanders, Trump yönetiminin, Corona virüsü salgını karşısında ekonomiyi yeniden başlatmak için aldığı kararla bilim adamları ve tıp uzmanlarını dinlemediğini belirterek, "Bu başkan sadece demokrasimiz için bir tehdit değil. Bilimi reddederek hayatımızı ve sağlığımızı tehlikeye attı" dedi.

Cuomo: “Trump virüsü siyasallaştırdı”

Kurultayda konuşan New York Valisi Andrew Cuomo, ülkede Corona virüsü salgınının merkez üssü olan New York’ta bir imkansızı başardıklarını söyledi. Cuomo, şu anda vaka sayısı en fazla üç eyaletten, daha az vakaya sahip olmalarına rağmen diğer eyaletlere göre iki kattan fazla yani 32 bin kişinin New York’ta yaşamını yitirdiğini söyledi.

New York Valisi Andrew Cuomo
New York Valisi Andrew Cuomo

Vali Cuomo, herkesin bu başarıyı alkışladığını, ancak federal yönetimin bu başarıya kayıtsız kaldığını belirterek, ” Vücut zayıf olduğunda ve kendini savunamadığında bir virüs saldırır. Trump yönetimi işlevsiz ve beceriksiz. Virüsü inkar etmeye çalışan, onu görmezden geldikten sonra da virüsü siyasallaştırmaya çalışan bir yönetimin başarısızlığını gördük. New York'un acı çekmesini izleyen başarısız federal hükümet, bizden baştan sona kadar kesinlikle hiçbir şey öğrenmedi. Sadece güçlü bir vücut virüse karşı savaşabilir. Trump, virüsle savaşamadı. Aslında geldiğini bile görmedi” dedi.

Vali Cuomo, Biden’ı disiplinli ve sevgi dolu olarak tanımladı. Ülkeye liderlik edeceğini belirterek, “Joe Biden, Amerika'nın ruhunu yeniden canlandırabilir, bugün ülkemizin tam olarak ihtiyacı olan şey zaten bu" diye konuştu.

Demokrat Parti Kurultayına George Floyd damgası

Demokrat Parti kurultayının sunuculuğunu ünlü Amerikalı oyuncu ve yapımcı Eva Longoria yaptı.

Polis tarafından gözaltına alınması sırasında yaşamını yitirmesi nedeniyle ülke genelinde geniş çaplı protestoların başlamasına yol açan George Floyd’un kardeşleri Rodney and Philonise Floyd, kurultayda kısa birer konuşma yaptı.

Floyd kardeşler, katılımcıları, kardeşlerinin anısına bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Kurultayın ilk gününde konuşmacıların birçoğu, George Floyd’un ölümü, ülke genelinde başlayan protestolar ve güvenlik güçlerinin protestoculara yönelik uyguladığı orantısız güç konusunda tepkilerini dile getirdi.

Şarkıcı Leon Bridges, polis şiddetine karşı ve George Floyd’un anısına bestelediği şarkı ‘Sweeter’ adlı şarkısıyla kurultaya katıldı.

Gecenin son konuşmasını yapan eski First Lady Michelle Obama, kurultayın ilk gününde en uzun konuşmayı yaptı. Eski First Lady’nin konuşması yaklaşık 20 dakika sürdü.

Demokrat Parti’nin 77 yaşındaki başkan adayı Joe Biden'ın aralarında senatör ve belediye başkanlarının da bulunduğu partililere sorduğu sorular ve aldığı yanıtlarla ilgili önceden hazırlanmış bir video da yayınlandı.

Demokrat Parti’nin 46’ıncı Amerikan Başkanı adayını belirleyeceği kurultay, sanal ortamda düzenlenen ilk kurultay olarak tarihe geçti.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG