Erişilebilirlik

Erdoğan Putin ve Zelenski'yle Telefonda Görüştü


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile ardından da Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan'ın Putin'le görüşmesinde, Türkiye-Rusya ilişkileri ve tahıl koridoruna ilişkin gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı.

Zelenski ile görüşmesinde ise Erdoğan, tahıl mutabakatı ve esir takası gibi olumlu deneyimlerin ateşkes başta olmak üzere müzakere kulvarına da yansımasının herkesin yararına olacağını vurguladı.

"Diplomatik görüşmeler canlandırılmalı"

Erdoğan tahıl ihracatına ilişkin anlaşmanın 120 gün süreyle uzatılması konusundaki yapıcı tutumu için Putin’e teşekkür etti.

Rusya-Ukrayna savaşının uzamasının riskleri arttıracağını, bu nedenle diplomatik görüşmelerin canlandırılması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rus ve Amerikan istihbarat başkanlarının Türkiye’de gerçekleştirdikleri temasların arazide kontrolsuz bir tırmanmanın önüne geçilmesi açısından anahtar rol oynadığını" ifade etti.

Putin’in Türkiye’de bir doğalgaz merkezi kurulması teklifinden memnuniyet duyduklarını dile getiren Erdoğan, ortak hedeflere bir an önce ulaşmak için ekiplerin gereken teknik, hukuki ve ticari değerlendirmeleri yapacaklarını kaydetti.

Putin, savaş dolayısıyla ortaya çıkan doğalgaz krizinin önüne geçmek için Türkiye'de bir doğalgaz merkezinin kurulabileceğini söylemiş, Erdoğan da bu merkezin Trakya'da kurulabileceğini dile getirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’daki terör saldırısı için ilettiği taziye dolayısıyla da Rusya Cumhurbaşkanı Putin’e teşekkür etti.

Kremlin'den yapılan açıklamada da Erdoğan ve Putin'in Karadeniz tahıl anlaşmasının kapsamının genişletilmesinin ele alındığı kaydedildi.

Açıklamada, "Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan, bu 'paket' anlaşmanın kapsamlı ve tam uygulanmasının önemini vurguladı" denildi.

Erdoğan Zelenski'yle de görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'yle de bir telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada iki liderin Rusya-Ukrayna savaşı ve tahıl koridoruna ilişkin gelişmeleri ele aldıkları belirtildi.

Açıklamada Erdoğan'ın, İstanbul Anlaşması'nın uzatılmasına yönelik yapıcı tutumu için Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'ye teşekkür ettiği kaydedildi.

Zelenski'nin İstanbul'daki terör saldırısı nedeniyle Erdoğan'a taziyelerini ilettiği belirtildi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, telefon konuşmasında güvenlik ve enerji işbirliği konularının ele alındığını söyledi. Zelenski, Erdoğan'a Ukrayna'nın gıda istikrarının garantörlerinden olmaya devam edeceği konusunda güvence verdiğini kaydetti.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG