Erişilebilirlik

Enerji Sıkıntısındaki Ukrayna'yı Zor Bir Kış Bekliyor


Rusya’nın saldırıları altındaki Ukrayna’yı zor bir kış bekliyor. Ülkede birçok bölgede daha şimdiden hava sıcaklıkları sıfırın altına inerken yaşanan enerji sıkıntısı nedeniyle halk ısınmakta zorluk çekiyor.

Rusya’nın son dönemdeki saldırılarında özellikle Ukrayna’nın enerji kaynaklarını hedef alması, ülkede yaklaşan çetin kış şartları göz önünde bulundurulduğunda halk için yaşamı daha da zorlaştırıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski de halkı enerji kullanımı konusunda iktisatlı davranmaları konusunda uyardı. Özellikle başkent Kiev olmak üzere Odesa ve Karadeniz kıyısındaki bölgelerde ciddi enerji sorunları yaşanıyor.

Rusya son dönemde Ukrayna’da geri çekilmek zorunda kalırken Ukrayna’nın enerji tesislerini hedef aldı. Cumhurbaşkanı Zelenski de ülkedeki enerji tesislerinin yarısının bugüne kadar Rusya’nın füzelerinin hedefi olduğunu söyledi.

Zelenski konuya ilişkin olarak yayınladığı video mesajda “Rus teröristlerin enerji sistemimize verdiği sistematik zarar nedeniyle, tüm işletmelerimiz ve halkımız dikkatli olmalı ve gün içerisindeki enerji tüketimine dikkat etmelidir” ifadelerini kullandı.

Kiev'e enerji sağlayan YASNO şirketi yöneticisi Sergey Kovalenko da dün yaptığı açıklamada, milyonlarca kişinin ülke genelinde elektrik kesintileri yaşadığını ve en iyi ihtimalle bunun Mart ayı sonuna kadar süreceğini söyledi. Kavalenko, pek çok alanda daha sert kış koşulları gelmeden tamir çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Yetkililer, yaklaşan sert kış koşullarından korunabilmek için vatandaşlara battaniye ve kalın giysiler edinmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Rus askerlerinin çekilmek zorunda kaldığı ancak çekilirken enerji altyapısına ağır hasar verdiği Herson şehrinde de halkın, güvenli ve sıcak koşullarda kalabilmesi için yeni yerleşim noktaları oluşturabileceği belirtiliyor.

Şehir halkına Telegram mesajlaşma uygulaması üzerinden yapılan duyuruda, imkanı olanların ülkenin daha güvenli ve kışın daha yumuşak geçtiği bölgelere gitmesi tavsiyesinde bulunuldu.

Geride bıraktığımız hafta Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki enerji santrallarına yapılan saldırıların Kiev hükümetinin müzakere etmek konusundaki isteksizliğinin bir sonucu olduğunu söyledi.

Ukraynalı yetkililerse Rusya’nın enerji santralları ve şehirlerin altyapısını hedef almalarının askeri bir hedefi olmadığını bunun sadece halka zarar vermek ve intikam almak amacı güttüğünü belirtiliyor.


"Rus saldırılarının Ukrayna enerji ağına verdiği hasar çok büyük"

Ukrayna enerji ağı operatöründen bugün yapılan açıklamada Rus füze saldırılarının Ukrayna'nın enerji üreten tesislerine verdiği hasarın "çok büyük" olduğu bildirildi, ancak sivillerin tahliye edilmesi gerekliliği göz önünde bulundurulmadı.

Enerji ağı operatörü Ukrenergo firması'nın CEO'su Volodimir Kudritski, katıldığı brifingde, Ukraynalılar'ın uzun süren enerji kesintileriyle karşı karşıya kalacağını, ancak firmanın, kış aylarında Ukrayna halkının ülkede kalması için gereken şartları oluşturmaya yardım etmek istediğini söyledi.

Kudritski, Rus saldırılarının Ukrayna'daki tüm termal ve hidroelektrik santrallarını tahrip ettiğini kaydetti.

"Hasarın boyutu çok büyük" diyen Kudritski, "Ukrayna'da enerji üretimi açığı var. Tüketicilerin kullandığı kadar enerji üretemiyoruz" şeklinde konuştu.

Çarşamba gününden itibaren sıcaklıkları düşürecek bir cephenin geleceğini söyleyen Kudritski, daha sonra sıcaklıkların yeniden artacağını, bunun da Ukrayna'daki enerji üretimi sistemini onarma imkanı sağlayacağını belirtti.

Ukrayna'nın Rusya'nın 24 Şubat'taki işgali öncesinde yeterli yakıt depoladığını söyleyen Kudritski, hasar gören altyapıyı onarmak için çok çalıştıklarını ve onarım için gereken bazı yedek parçaları yurt dışından tedarik etmeyi umduklarını bildirdi.

Kudritski, bazı yetkililerin enerji sıkıntısından en olumsuz etkilenen kentlerde yaşayanları tahliye etme gerekliliği konusundaki bir soruya, bu tür çağrıların "uygunsuz olduğu" şeklinde kanıt verdi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG