Erişilebilirlik

6 Ocak Kongre Saldırısının İkinci Yıldönümü


ABD’de demokrasi ve güçler ayrılığının sembolü olan Kongre’ye saldırının üzerinden tam 2 yıl geçti. Başkan Joe Biden yıldönümü dolayısıyla Beyaz Saray’da düzenlenen törende 12 kişiye Başkanlık Madalyası verecek. Kongre Polisi ise saldırının yıldönümü haftasında yaptığı açıklamada, “Benzer bir girişimin yaşanması halinde hazırız” mesajını verdi.

6 Ocak Kongre Saldırısının İkinci Yıldönümü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:50 0:00

Eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’ın destekçileri 24 ay önce Demokrat Joe Biden’ın 2020 yılı seçim zaferinin onaylanacağı oturumu engellemek amacıyla Kongre binasına girdi. 6 Ocak Kongre saldırısında beş kişi hayatını kaybetti, 140’tan fazla polis memuru yaralandı.

Amerika’da iktidarın barışçı devredilmesi sürecine müdahale anları ülkenin siyasi tarihinde derin bir iz bıraktı.

Temsilciler Meclisi bünyesinde kurulan ve yedisi Demokrat ikisi Cumhuriyetçi üyeden oluşan dokuz üyeli özel komisyon saldırıyı soruşturdu. 18 ay süren soruşturma kapsamında kamuoyuna açık on oturum düzenlendi.

Binden fazla tanığın ifadeleri ve milyonlarca sayfalık belgelerle yürütülen soruşturma sonucu komisyon Trump’ın saldırıda doğrudan rol oynadığını belirterek eski başkan hakkında suçlama getirilmesi tavsiyesinde bulundu.

6 Ocak Komisyonu Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğun Cumhuriyetçiler’e geçmesiyle başlayan yeni dönemde devir teslim sırasında güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek, elindeki son belgeleri ve kayıtların bazılarını incelenip Ulusal Arşiv’e iletilmek üzere Beyaz Saray ve İç Güvenlik Bakanlığı’na gönderdi.

ABD’de Demokrasi Üzerindeki Gölge Kalktı mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Bugüne kadar 950 kişi tutuklandı

Adalet Bakanlığı’nın Kongre saldırısıyla ilgili açtığı soruşturma da bugüne kadar FBI’ın yürüttüğü en kapsamlı soruşturmalardan biri olarak kayıtlara geçti.

6 Ocak Kongre saldırısıyla bağlantılı olarak 50 eyalette toplam 950 sanık tutuklandı. Sanıklar federal binaya izinsiz girmekten isyana teşvik planına kadar çeşitli suçlardan yargılandı.

Adalet Bakanlığı’ndan saldırının yıldönümü haftasında yapılan yazılı açıklamada, saldırıdan sorumlu olanlara yönelik soruşturma ve kovuşturmanın “daha önce benzeri görülmemiş bir boyut ve hızda” devam ettiği belirtildi.

“En büyük ve karmaşık soruşturmalardan biri”

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland 6 Ocak saldırısının ikinci yıldönümü sebebiyle yaptığı açıklamada saldırının faillerinin “ABD demokrasisinin en temel ilkesi olan barışçı iktidar devrine müdahale ettiğini” vurguladı.

Adalet Bakanı saldırıya ilişkin yürütülen soruşturmayı bakanlığın bugüne kadar dahil olduğu “en büyük, en karmaşık ve en yoğun kaynak ayrılan” soruşturmalardan biri olarak niteledi.

Adalet Bakanlığı’nın kamuoyuyla paylaştığı bilgilere göre, bugüne kadar saldırıyla bağlantılı 950 kişi tutuklandı.

284 kişi polis memuru ya da devlet memurlarına saldırmak ya da direniş göstermekle; 99 kişi polis memuruna karşı öldürücü ya da tehlikeli silah kullanmakla suçlandı.

Yaklaşık 50 sanık da ya Kongre sürecini engelleme planı, sivil düzensizlik sırasında kolluk güçlerini engelleme planı ya da isyana teşvik planı gibi suçlarla itham edildi.

Kongre Polisi: “Benzer girişim yaşanırsa hazır olacağız”

Kongre Polisi saldırının ikinci yıldönümünde yaptığı açıklamada, ABD’deki kutuplaşma ortamında benzer bir girişimin yaşanabileceği uyarısında bulundu, “böyle bir şey tekrar yaşanırsa hazırız” mesajını verdi.

ABD Kongre Polisi Şefi Tom Manger, “Özellikle seçilmiş yetkililere karşı şu anda görülen tehdit ortamı teyakkuzda olmaya devam edilmesini gerektirecek. Ulusumuzun kutuplaşmış olduğu bir dönemde 6 Ocak 2021’de yaşadığımız gibi bir saldırı girişimi yeniden olabilir. Düşünülmesi bile kötü olan bir durumun yaşanması halinde, hazır olacağız” ifadelerini kullandı

12 kişiye Başkanlık Madalyası

Başkan Joe Biden 6 Ocak Kongre saldırısının ikinci yıldönümünde Beyaz Saray’da düzenlenecek bir törende 12 kişiye Başkanlık Madalyası verecek.

Bu kişiler arasında 6 Ocak günü Kongre’yi korumaya çalışırken yaralanan polis memurları ve saldırıdan bir gün sonra hayatını kaybeden polis memuru Brian Sicknick de var.

Başkan Joe Biden’ın 6 Ocak saldırısının yıldönümünde yapacağı konuşmada komisyonun raporunda ortaya koyduğu demokrasiye yönelik tehditlerin hala geçerli olduğu uyarısında bulunması bekleniyor.

Beyaz Saray danışmanlarına göre Biden’ın konuşmasının odağında o gün yaşanan trajedi ve sergilenen kahramanlık olacak.

Hafta içinde gazetecilere Biden’ın konuşmasının içeriğine ilişkin bilgi veren Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre, “Konuşmasının önemli bir bölümü başkaları ve demokrasimiz adına kendilerini tehlikeye atan, cesaret ve vatanseverlik gösteren Amerikalılar’a odaklanacak” ifadelerini kullanmıştı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG