Erişilebilirlik

ABD Ekonomisi Resesyona Girecek mi?


ABD’de bugün Aralık ayı enflasyon verileri açıklanacak. Enflasyonun 2022'de son yılların en yüksek seviyesine ulaşması, tüketici harcamalarının azalması ve faiz oranlarının artması, ülkenin bu yıl resesyona girebileceği yorumlarına neden oluyor.

Küresel piyasalar da bugün açıklanacak ABD enflasyon verisini bekliyor. Ülkede Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) yıllık artışın Aralık’ta yüzde 7,1'den yüzde 6,5'e düşmesi öngörülüyor. ABD'de enflasyon Kasım ayında yıllık yüzde 7,1 olarak açıklanmış ve yüzde 7,3’lük beklentinin altında gelmişti.

Son haftalarda, enflasyonun gevşeme işaretleri göstermesiyle birlikte ekonomide daha olumlu bir hava hakim olurken ekonomistler resesyonun önlenebileceği yorumları da yapıyor.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarını arttırmak zorunda kaldığını açıklamak için sık sık hızla artan işçi ücretlerine işaret ediyor. FED'in faiz arttırımlarının sürmesinin ekonomiyi resesyona sürüklemesinden endişe ediliyor.

"Enflasyon oranı ne kadar çabuk düşerse, FED de o kadar çabuk gevşeyecek"

Eski FED Başkan Yardımcısı, Princeton Üniversitesi öğretim üyesi ekonomist Alan Blinder, ekonomiyle ilgili en olumlu işaretin enflasyonda devam eden düşüş olduğunu söyledi. Blinder, enflasyonun Haziran ayındaki yüzde 9,1'lik zirve seviyesinden Kasım ayında hala yüksek olan yüzde 7,1'e düştüğüne dikkat çekti.

Blinder, "Enflasyon oranı ne kadar çabuk düşerse, FED de o kadar çabuk gevşeyecek ve dolayısıyla resesyon ihtimali o kadar azalacaktır" dedi.

ABD’de enflasyonun düşmesinin nedenleri arasında daha ucuz benzin, tedarik zincirindeki tıkanıklıkların çözülmesi ve birçok perakendecinin kar marjlarının azalması gibi etkenler bulunuyor.

Ülkede bir galon benzin yaklaşık 3,27 dolar. Bu rakam Haziran ayının ortasında 5 dolardı. 2021'de yüzde 37 artış gösteren ikinci el araba fiyatları da beş aydır düşüyor. Giyim ve mobilya fiyatlarında da son üç aydır gerileme yaşanıyor.

Az harcama fiyatları düşürdü

ABD’de tüketiciler daha az harcama yaparak, birçok perakendeciyi mal stoklarını azaltmak için fiyatları düşürmeye zorluyor. Adobe Analytics'e göre çevrimiçi fiyatlar, özellikle bilgisayarlar, oyuncaklar ve spor malzemeleri için bir önceki yıl seviyelerine göre dört aydır düşüyor.

Enflasyonda son aylardaki düşüş eğilimine karşın, Çin ekonomisinin pandemi sonrası yeniden açılmasının ABD’deki gaz fiyatlarının yeniden yükselmesine neden olabileceği yorumları yapılıyor.

Enflasyon hedeflenen oranın üzerinde

FED’in ise enflasyon oranının hedeflenen yüzde 2’nin üzerinde olduğu için faiz oranlarını arttırmaya devam edebileceği belirtiliyor.

Merkez Bankası gösterge faiz oranını son 40 yılın en yüksek hızında arttırmış, ancak bu dönemde ekonomi büyümeye ve işletmeler işe alım yapmaya devam etmişti.

Aralık ayında işverenler 223 bin kişilik yeni istihdam yaratırken, işsizlik oranı da yüzde 3,5'e gerileyerek son 53 yılın en düşük seviyesine indi.

Moody's Analytics'in baş ekonomisti Mark Zandi, "İstihdam piyasası verileri ekonominin resesyona girmeden yavaşlayabileceği fikrini destekliyor" dedi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG