Erişilebilirlik

Öcalan'la İlgili Karar Perşembe Günü Açıklanacak


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Perşembe günü terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’la ilgili kararını açıklayacak. Mahkeme, Öcalan’ın adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini onaylaması durumunda Öcalan’ın tekrar yargılanma ihtimali olacak.

Ancak yeniden yargılama kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi değil, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını denetlemekle yükümlü olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi verecek. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin alacağı karar tavsiye niteliğinde olacak. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin ise Öcalan’ın yeniden yargılanmasına ilişkin tavsiye kararını onaylamasının uzun sürmeyeceği belirtiliyor.

Ankara ise, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden çıkacak karara göre izleyeceği yolu belirlemeye çalışıyor. Bir yandan Türkiye’nin Ceza Muhakemeleri Kanunu’ndaki kısıtlamalara dayanarak yeniden yargılamayı rededebileceği belirtilirken, diğer yandan ise Avrupa’dan gelecek olası baskılar nedeniyle Türkiye’nin yasa değişiklikleriyle Öcalan’ı yeniden yargılayabileceği ifade ediliyor.

Ankara’nın bir başka endişesi ise yeniden yargılama kararı çıkarsa bunun Türkiye’de yaratacağı olası siyasi ve sosyal gerilim. Bu durumda hükümetin konunun bir devlet meselesi olduğunu vurgulayarak, soğukkanlı olunması telkininde bulunması bekleniyor. Ayrıca kamuoyuna yeniden yargılama kararının birtakım usul hataları nedeniyle alındığı ve Öcalan’ı yeniden yargılama durumunda sonucun değişmeyeceği mesajları verilecek.

Nitekim hükümetten bu yönde açıklamalar gelmeye başladı. Bugün Romanya’nın başkenti Bükreş’te bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden Öcalan davası konusunda nasıl bir karar beklediği soruldu. Gül, mahkemenin kararının Türk halkı tarafından da kabul edilebilecek bir karar olmasını ümit ettiği yanıtını verdi. Dışişleri Bakanı Gül ayrıca, “Bir terör örgütünün başı yüz kez de yargılansa aynı cezaları alır” dedi.

Ayrıca Öcalan’ı yeniden yargılama kararı alınırsa, iktidar partisi konunun iç politika malzemesi yapılmasını istemiyor. Ancak bugün muhalefet partisinden konuyla ilgili hükümete eleştiriler geldi. CHP lideri Deniz Baykal, bugün partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yeniden yargılama kararı almasını Türkiye’nin doğal ve anlayışla karşılamasının mümkün olamayacağını söyledi. Konuşmasında hükümeti de uyaran Baykal, "Hükümeti bir an önce bu teslimiyetçi tavrından çıkmaya ve yeniden yargılamanın dayatılmasını önlemeye çağırıyorum” dedi.

1999 yılının Şubat ayında yakalanan terör örgütü lideri Abdullah Öcalan aynı yılın Nisan ayında yargılanmış ve Haziran ayında ise idama mahkum edilmişti. 3 Ekim 2002 tarihinde Türkiye’de ölüm cezasının kaldırılmasıyla, Öcalan’ın cezası ağırlaştırılmış müebbet hapise çevrilmişti.
XS
SM
MD
LG