Erişilebilirlik

'Millet Vicdanında Kapanmış Bir Dava'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yargılamasının adil olmadığı yolundaki karar üzerine, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bundan herkes içeride de dışarıda da emin olmalıdır. Bu dosya hukuken yeniden açılsa bile, millet vicdanında kapanmış bir davadır” diye konuştu.

Resmi ziyaret için Macaristan'da bulunan Başbakan Erdoğan, “Dünya bir teröristin davasına yeniden bakmak istiyorsa, biz buna ‘Türkiye’de yargı bağımsız’ diyerek cevap veririz” dedi. Erdoğan, AİHM kararının ve bu konudaki gelişmelerin istismar edilmemesi yolunda uyarıda bulundu.

Başbakan Erdoğan kararın açıklanmasından önce yaptığı açıklamada, kararın ardından konuyla ilgili bir yol haritası belirleneceğini söylemişti. Mahkeme kararının Avrupa Konseyi’nin yürütme organı olan Bakanlar Komitesi’ne gönderilmesinin ardından komiteden de “yeniden yargılayın” kararı çıkarsa Ankara’nın önünde çok fazla seçenek bulunmuyor.

Öcalan’ın avukatları AİHM kararını “yeni yargı yolunun açılması” için Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne götürecek. Çünkü Öcalan’ın yeniden yargı için mahkemelere başvuru yolu şu an için yasal olarak tıkalı. Mahkemenin önünde ise iki seçenek bulunuyor: Ya, Öcalan ve ona benzer yaklaşık 90 kişi için Ceza Muhakemeleri Kanunu'ndaki kısıtlamalara dayanarak başvuruyu usulen reddetmek ya da “Anayasa’nın 90. maddesi gereği, uluslararası sözleşmeler ulusal mevzuata göre üstündür” diyerek, Ceza Muhakemeleri Kanunu'ndaki düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne görüş sormak. Bir diğer seçenek ise Adalet Bakanlığı’nın inisyatifinde. Adalet Bakanlığı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan konuyu incelemesini isteyebilir. Yargıtay da isterse konuyu Anayasa Mahkemesi'ne iletebilir. Yüksek yargının vereceği karara göre de Meclis yasal değişikiliğe gidebilir. Yani Türkiye ya yasa değişikliğe giderek Öcalan’ı tekrar yargılayacak, ya da yeniden yargılamayı rededecek.

Ankara’nın isteği konunun politik zeminden hukuksal zemine çekilmesi, böylece Öcalan’a yeniden yargılanma yolu açılırsa Türkiye’de çıkabilecek siyasi ve sosyal gerilimin önlenmesi. AİHM kararının açıklanmasından sonra iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi adına ilk açıklama Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat tarafından yapıldı. “Türkiye bir hukuk devletidir, herkes bundan emin olsun” diyen Fırat, Öcalan dosyasının, yeniden açılsa da açılmasa da millet vicdanında kapanmış bir dosya olduğunu belirtti. “Terör üzerinden Türkiye’ye kötülük yapılmasına izin veremeyiz” diyen Fırat alınan kararın uzun bir sürecin başlangıcı olduğuna da dikkat çekti ve “AKP olarak her türlü girişim yapılacaktır” dedi.

Türkiye’nin konuyla ilginin tavrının ve bundan sonra izleyeceği yolun, Başbakan Erdoğan Macaristan'dan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Ukrayna’dan Ankara'ya dönmesinden sonra netleşmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG