Erişilebilirlik

AİHM'nin Öcalan Kararına Temkinli Bekleyiş


Türkiye, yarın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Öcalan’la ilgili açıklayacağı kararı bekliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Mahkemenin kararını görmeden bu konuda söylenecek her şey su üzerine yazı yazmak olur," derken, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise, konunun Adalet ve Kalkınma Partisi’nin değil Türkiye Cumhuriyeti’nin meselesi olduğunu söyledi.

Dün akşam Danıştay’ın 137. kuruluş yıldönümü nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde verilen kokteyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yarın Abdullah Öcalan’la ilgili açıklayacağı kararı damgasını vurdu.

Davette gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararını görmeden bir değerlendirme yapmanın ve konuşmanın doğru olmayacağını söyledi. Başbakan ayrıca kararın ardından konuyla ilgili bir yol haritası belirleneceğini de belirtti.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek’e de resepsiyonda konuyla ilgili sorular yöneltildi. Çiçek’te Erdoğan gibi kararı görmeden bir şey söylemenin mümkün olmadığını ifade etti. "Alınacak kararın Türkiye için ne olduğunu anlamamız lazım,” diyen Adalet Bakanı, bu konunun Ak partinin değil Türkiye Cumhuriyeti’nin meselesi olduğuna da dikkat çekti.

Bugün konuyla ilgili askerlerden de açıklama geldi. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt kendisine yöneltilen bir soru üzerine, yeniden yargılamanın ilgi alanlarında olmadığını söyledi ve "Asker daima açıkladı. Terörist başıyla ilgili konuda biz tarafız. Taraf olduğumuz için bizim duygu ve düşüncelerimizi tüm Türkiye biliyor," dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yarın terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’la ilgili kararını açıklayacak. Mahkeme Öcalan’ın adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini onaylasa bile Öcalan’ın tekrar yargılanması kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını denetlemekle yükümlü olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi verecek.Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin ise Öcalan’ın yeniden yargılanmasına ilişkin tavsiye kararını onaylamasının uzun sürmeyeceği belirtiliyor.

Ankara ise çıkacak karara göre izleyeceği yolu belirlemeye çalışıyor. Bir taraftan Türkiye’nin Ceza Muhakemeleri Kanunu’ndaki kısıtlamalara dayanarak yeniden yargılamayı rededebileceği belirtilirken, diğer taraftan ise Avrupa’dan gelecek olası baskılar nedeniyle Türkiye’nin yasa değişiklikleriyle Öcalan’ı yeniden yargılayabileceği ifade ediliyor.

1999 yılının Şubat ayında yakalanan terör örgütü lideri Abdullah Öcalan, aynı yılın Mayıs ayında yargılanmış ve Haziran ayında ise idama mahkum edilmişti. 3 Ekim 2002 tarihinde Türkiye’de ölüm cezasının kaldırılmasıyla, Öcalan’ın cezası ağırlaştırılmış müebbet hapise çevrilmişti.
XS
SM
MD
LG