Erişilebilirlik

ATC Konferansı Başlıyor


Türk Amerikan Konseyi’nin (ATC) yıllık konferansı Pazartesi günü Washington'da başlıyor. Bu yıl konferansta, Amerika'yı en üst düzeyde, Savunma Bakanı Robert Gates; Türkiye'yi de Devlet Bakanı ve Avrupa Birliği Başmüzakerecisi Ali Babacan temsil edecek. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy'la Amerika'nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson da toplantılara katılacak.

Toplantılarda ayrıca, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ve Amerika Genelkurmay Başkan Yardımcısı Amiral Edmund Giambastiani birer konuşma yapacak. Toplantılarda, Türkiye’yle Amerika arasındaki siyasi, askeri ve ekonomik ilişkiler değerlendirilecek.

Türk Amerikan Konseyi başkanı emekli Büyükelçi James Holmes, geçtiğimiz günlerde Amerika’nın Sesi’ne konuk oldu. Konferans hakkında bilgi veren Holmes, ayrıca Türk Amerikan ilişkileri açısındaın önemli olan gelişmeleri değerlendirdi.

Ermeni Tasarısı

Önce Temsilciler Meclisi'ne, sonra da Senato’ya sunulan Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarılar, Türk Amerikan Konseyi tarafından kaygıyla karşılanıyor. Konsey Başkanı Holmes, Türk Amerikan Konseyi’nin tasarıların ne kadar olumsuz olduğunu Kongre üyelerine anlatmaya çalıştığını söyledi:

“Bu tasarı beni kaygılandırıyor. Türk Amerikan Konseyi ve üyeleri de kaygılı. Yasama organının bir girişimiyle gereksiz bir fırtına yaratılıyor. Ermenistan’ı geçmişinden kurtarmıyor; 21. yüzyıldaki gerçekleri görmesini sağlamıyor. Ermenistan – Türkiye ilişkilerinin iyileştirmesine katkıda bulunmuyor. 15 yıldır devam eden Ermenistan-Azerbaycan krizinin çözümlenmesi için bir şey yapmıyor. Hatta, Türkiye’de tarih konusunda süren tartışmayı donduracak. Ve son olarak da Amerika’nın çıkarlarına zarar verecek. Bütün bunları göz önünde bulundurunca, insan merak ediyor – ne diye bu kadar olumsuz bir tasarı Kongre’ye sunuldu? Türk Amerikan Konseyi, hem Senato’da hem Temsilciler Meclisi'nde olabildiğince çok üyeye ulaşarak bu konuda düşünmeden oy veremeyeceklerini, bunun derin etkileri olacağını anlatma konusunda kararlı.”

Aslında Amerikan Kongesine sunulan bu tasarılar, bağlayıcı değil; yaptırım gücü yok. Ancak, buradaki sorun, tasarının Amerika gibi etkin bir ülkenin meclisinde kabul edilmesiyle bu iddiayı destekleyenlerin güç kazanacak olmaları... Dahası, tasarının kabulünün, Türk - Amerikan ilişkilerine vereceği zararın büyüklüğü. Büyükelçi Holmes, şöyle konuştu:

“Amerikan yasama sisteminin kendine özgü nitelikleri vardır. Bu tür tasarılar yasama faaliyeti içinde en anlamsız girişimlerdir. Bu tasarıların kesinlikle yaptırım gücü yok. Yönetimi veya Amerika’yı bir şey yapmaya zorlayamaz. Temsilciler Meclisine sunulan tasarı şu anda Dışişleri Komisyonunda görüşülmeyi bekliyor. Görüşmenin tarihi belirlenmiş değil. Bu tasarı konusunda kaygı verici esas unsur, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin, Meclis Başkanı seçilmeden önce, böyle bir pozisyona geldiği takdirde tasarıyı genel kurulun gündemine alacağına dair söz vermiş olması... Ermeni asıllı Amerikalıların da bu konuda siyasi baskı uygulamaları nedeniyle bu işi ciddiye alıyoruz. Kongre üyeleri sırf seçmenlerini tatmin etmek için bu tasarıya düşünmeden oy veremezler. Bunu anlatmaya çalışıyoruz. Geçtiği takdirde bu karar bölgedeki ülkelerle ilişkilerimizi ağır bir şekilde etkileyecektir. Sadece, Amerika’nın Türkiye’yle ilişkisine değil; Ermenistan’ın çıkarlarına da zarar verecektir. ”

PKK Terör Örgütüyle Mücadele

Türk Amerikan ilişkileri açısından bir diğer önemli konu da, kuzey Irak’ta varlığını sürdüren PKK terör örgütüyle mücadele... Büyükelçi Holmes da, kesinlikle, daha fazlasının yapılması gerektiğini vurguluyor:

“Evet daha çok şey yapmak gerekiyor. Ama “ne yapılsın” diye sorarsanız, bu işi biraz karıştırıyor. Gerçek şu ki, Amerika Irak’ta ciddi güvenlik kaygıları ve sorunlarla karşı karşıya. Ve, nisbeten sükunet içindeki kuzey Irak’ta da benzer sorunlar yaratmak istemiyor. Kuzey Irak, Amerika’nın güvenliği açısından sakin; Türkiye’nin güvenliği açısından sorunlu bir bölge. Ve bu iki gerçeği kıyaslayınca sorunu görmüş oluyoruz. Burada, çıkarlar farklı. Neticede, sorumluluk sahibi olanlar bu konu hakkında açık konuşuyor: daha fazlası yapılmalı. Soru şu: Amerika açısından kuzeydeki sükuneti bozmadan PKK konusunda nasıl kalıcı bir çözüm bulacağız. Benim anladığım kadarıyla Amerika’nın yaklaşımı Irak’taki Kürt liderlere baskı yaparak, onların PKK’ya, vazgeçmesini söylemelerini sağlamak. Amerika, bir terör örgütü olan PKK’yla konuşmaz. Türkiye de konuşmaz. Ama onlarla konuşulması sağlanabilir. Bence, Amerika kuzey Irak’taki Kürt liderlerin, örgüte şu mesajı vermelerini sağlamaya çalışıyor: PKK’nın Türkiye aleyhindeki hareketleri, Iraklı Kürtlere de zarar vermektedir... Şimdi, bu strateji işler mi, bilemiyorum. Yetkililer, ilerleme kaydedildiğini belirtiyor. Türkiye ise, yeterince ilerleme olmadığını vurguluyor. Ancak şunu belirtmeliyim: Türkiye, ne zaman yeterli ilerleme kaydedilmediğini beyan etse, Amerikalı yetkililer Türkiye’ye hak veriyor. Kesinlikle, çok daha fazlasının yapılması gerekiyor.”

Emekli Büyükelçi James Holmes, Amerika’nın PKK terör örgütüne karşı – Öcalan’ın yakalanması gibi bir başarı elde etse, Türkiye’de Amerika hakkında olumsuz görüşlerin hemen değişeceğini düşünüyor.

Holmes, Türk Amerikan Konseyi’nin, PKK’ya karşı adım atılmasının ne kadar önemli olduğunu Amerikalı yetkililere sürekli ilettiğini söylüyor.

Türk Amerikan Konseyi

Türk Amerikan Konseyi, Türkiye’yle Amerika arasında ticaret, savunma, teknoloji ve kültür alanlarında ilişkilerin geliştirilmesini teşvik ediyor. Amerika’nın önde gelen iş kuruluşlarından biri olan Türk Amerikan Konseyi, Türkiye’yle Amerika arasındaki bağları güçlendirmek için çalışıyor. Konsey üyeleri arasında her iki ülkeden büyük çaplı işletmeler, sivil toplum kuruluşları, siyasetçiler ve Türk Amerikan ilişkilerine önem veren bireyler var.

Türk Amerikan Konseyi’nin hedefleri arasında şunlar sıralanıyor: İki ülke arasındaki askeri, ticari ve kültürel ilişkilere zarar veren sorunların giderilmesine destek vermek; ikili ticaret ve yatırımların arttırılması; Amerika’yla Türkiye arasındaki stratejik ittifakın öneminin kamuoyuna ve özel sektöre anlatılması; Türkiye ve Amerika’nın tarih, kültür ve geleneklerinin daha iyi anlaşılmasının sağlanması; iki devlet arasında ve özel sektörler arasında diyaloğun arttırılması; ve iki ülke açısından önemli olan konular hakkında bilgi vermek.

XS
SM
MD
LG