Erişilebilirlik

Gözaltına Alınan Kongre Üyesi Kefaletle Serbest


Özgeçmişi hakkında yalan beyanda bulunmasıyla tanınan New York eyaletinden Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Üyesi George Santos, hakkındaki federal cezai suçlamalar nedeniyle gözaltına alındı. Hakim karşısına çıkan Santos 500 bin dolar kefaletle serbest bırakıldı.

Santos suçlamaları reddetti ve suçlamalar karşısında mücadele edeceğini söyledi. Santos, amacının yeniden seçilmek olduğunu da kaydetti.

Hazırlanan iddianamede Santos'un destekçilerini, kampanyasını desteklemeleri kisvesi altında bir şirkete bağışta bulunmaya teşvik ettiği, Santos'un bu parayı kampanyasına harcamak yerine lüks marka kıyafetler satın almak ve kredi kartı borçlarını ödemek için kullandığı kaydediliyor.

Santos ayrıca Kongre belgelerinde mali durumuna ilişkin gerçekdışı beyanatlarda bulunmakla ve bir yatırım firmasının bölge direktörü olarak çalıştığı ve Kongre seçimlerine hazırlandığı dönemde işsizlik yardımı ödemeleri başvurusunda bulunup bu ödemeleri almakla da suçlanıyor.

Savcı Breon Peace, iddianamenin, “Santos'u hile komplolarından ve pervasız yalan beyanlarda bulunmaktan sorumlu tutmayı amaçladığını” söyledi.

Savcı Peace, “İddianame, Santos'u Kongre'ye yükselmek ve kendisini zenginleştirmek için sürekli olarak yalan ve kandırma eylemlerinde bulunmakla suçluyor” dedi.

Geçen yıl sonbaharda yapılan Kongre ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi'n seçilen George Santos, seçim kampanyasını kısmen yalanlar üzerine inşa etmişti. Kendisini seçmenlere büyük emlak portfolyosu sahibi, zengin bir Wall Street borsacısı olarak yansıtan Santos, üniversitede yıldız bir voleybol oyuncusu olduğunu da söylemişti.

Gerçekteyse iddia ettiğinin tersine büyük mali firmalarda çalışmamış ve üniversite eğitimi almamış olan Santos, kamu görevi için seçime girmeden önce ekonomik darboğaz içindeydi.

Santos'un mali durumuna ilişkin soru işaretleri de su yüzüne çıkmıştı. Seçim kampanyasına ve ilgili siyasi eylem komitelerine 750 bin dolardan fazla borç verdiğini kaydeden Santos'un yıllar boyunca evinin kirasını bile ödemekte zorlandıktan ve birkaç kez hakkında kiraladığı evlerden tahliye edilme süreci başlatıldıktan sonra bu miktardaki parayı nereden bulduğu, netlik kazanmamıştı.

Santos, bir mali beyan formunda, aile şirketi Devolder Organization'dan yılda 750 bin dolar kazandığını bildirmişti. Ancak bugün açıklanan iddianame, Santos'un bu parayı kazanmadığını, firmadan elde ettiğini iddia ettiği 1 milyon ve 5 milyon dolarlık kar paylarını da almadığını ortaya koydu.

Santos, Devolder Organization'ı, yat ve uçak gibi lüks kalemlerin satışında brokerlik yapan bir şirket olarak tanımlamıştı. Şirket, Santos'un, federal yetkililer tarafından yasadışı saadet zinciri işletmekle suçlanan bir şirketin satış elemanı olarak çalışmayı bırakmasından kısa süre sonra, Florida eyaletinde kurulmuştu.

New York eyaletinden çok sayıda Cumhuriyetçi Partili siyasetçi, hakkındaki yalan beyanatların ortaya çıkmasından sonra Santos'a istifa etmesi çağrısında bulunmuştu. Dava söylentileri yayılmaya başlayınca kimi Cumhuriyetçi Partililer, bu talebi yineledi.

New York eyaletinden Temsilciler Meclisi Üyesi Cumhuriyetçi Partili Marc Molinaro, “Bakın, George Santos'un Aralık ayında istifa etmesi gerekirdi. George Santos'un Ocak ayında istifa etmesi gerekirdi. George Santos'un dün istifa etmesi gerekirdi. Belki bugün istifa eder. Ama er ya da geç, tercih etse de etmese de gerçek ve adalet yerini bulacak” şeklinde konuştu.

Daha dolaylı ifadeler kullanan Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Kevin McCarthy ise “Amerika'da suçlu olduğunuz kanıtlanana kadar masum olduğunuza inanıyorum” dedi.

Daha önce de cezai soruşturmalarla karşı karşıya kalan Santos, 19 yaşındayken Brezilya'da bir giyim mağazasından alışveriş yapmak için çalıntı çekler kullanmakla suçlanmıştı. Brezilyalı yetkililer, davayı yeniden açtıklarını bildirdi.

Santos 2017 yılındaysa Pennsylvania eyaletinde hırsızlıkla suçlanmıştı. Yetkililer, Santos'un köpek yetiştiricilerden yavru köpek satın almak için binlerce dolarlık sahte çek kullandığını bildirmiş, ancak bu dava, Santos'un çek defterini çaldırdığını ve köpekleri başkasının aldığını iddia etmesiyle düşürülmüştü.

Federal yetkililer ayrıca Santos'un ihmal ve istismar edilmiş evcil hayvanlara yardım ettiği iddia edilen bir grup için para toplamasıyla ilgili şikayetleri de inceliyor.

New Jersey eyaletinde yaşayan eski bir muharip, Santos'u, ameliyat olması gereken köpeği için topladığı 3 bin doları kendisine teslim etmemekle suçluyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG