Erişilebilirlik

BM: "Deprem Suriye'ye İnsani Yardım Akışını Durdurdu"


Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi (OCHA), deprem nedeniyle Türkiye'den Suriye'nin kuzeybatısına yardım akışının geçici süreliğine durduğunu bildirdi. OCHA Sözcüsü Madevi Sun-Suon, yardım çalışanlarının savaş yorgunu Suriye'de insanlara nasıl yardım ulaştırabileceklerini çözmeye çalıştıklarını kaydetti.

2014 yılından bu yana BM himayesinde yürütülen sınırötesi yardım operasyonları, çatışmalar sırasında Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat kontrolundaki topraklardan kaçanlar için hayati önem taşıyor.
OCHA sözcüsü, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, 4 milyon Suriyeli'nin yararlandığı yardımların ne zaman başlayacağının net olmadığını söyledi.

"Bazı yollar çöktü, bazılarınaysa ulaşılamıyor. Çözülmesi gereken lojistik sorunlar var" diyen Sun-Suon, "Yardıma muhtaç insanlara erişmek için her yolu araştırıyoruz" şeklinde konuştu.

Bu yollardan biri, yardımı Suriye içinde, hükümet kontrolundaki bölgelerden ulaştırmak. Bu, savaş sırasında nadiren başvurulan bir rota.

Şam’dan yardım talebi

Şam hükümeti, Suriye'ye Türkiye'den yardım tedarik eden insani operasyonlara uzun zamandır karşı çıkıyor ve yardımın Şam üzerinden tedarik edilmesi gerektiğini kaydediyor.

Dün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'le görüşen Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Bassam Sabbağ, BM'den yardım talep ettiğini söyledi.

Ancak Sabbağ, tüm yardımların Türkiye sınırından değil, Suriye hükümetiyle eşgüdüm sağlayarak ülke içinden nakledilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ülkenin kuzeybatısında muhaliflerin elindeki bölgelere sığınan çok sayıda Suriyeli bu durumun, kaderlerinin Esat'ın eline teslim edilmesi anlamına gelmesinden korkuyor.

Pazartesi sabah erken saatlerde Türkiye ve Suriye'yi vuran deprem 5 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açtı. Suriye'nin kuzeybatısında yaklaşık 900 kişi yaşamını yitirdi. Depremden önce bile dışarıdan yardıma muhtaç olan bölgede enkaz altında, hala çok sayıda Suriyeli var.

Suriye hükümetine göre hükümetin kontrolundaki bölgelerde de can kaybı hemen hemen aynı seviyede.

Yardım yetkilileri, kuzeybatıdaki mevcut yardımların hızla tükeneceği görüşünde.

Yardım kuruluşu Mercy Corps'un Suriye Direktörü Kieren Barnes, Reuters'a, "Sistemde önümüzdeki 3 ila 5 gün yetecek kadar malzeme olduğunu duyduk, bunların kısa sürede hızla tükenmesinden kaygılıyız" şeklinde konuştu.

Merkezi Şam'da bulunan Suriye Kızılay örgütü, bugün yaptığı açıklamada, muhaliflerin elindeki bölgeler dahil Suriye geneline yardım ulaştırmaya hazır olduklarını bildirdi.


BM Acil Durum Fonu’dan 25 Milyon Dolarlık Yardım


Öte yandan Birleşmiş Milletler, Türkiye ve Suriye’de insani yardımın başlatılmasına yardımcı olmak üzere 25 milyon dolarlık bir hibe vereceğini açıkladı. Birleşmiş Milletler Merkezi Acil Müdahale Fonu'ndan (CERF) sağlanan fonla, bölgede acil hayati yardımlar sağlanması amaçlanıyor.

İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, "Bölgedeki insanlar bu trajedinin yıkıcı sonuçlarıyla uğraşırken, onlara yalnız olmadıklarını söylemek istiyoruz. İnsani yardım topluluğu bu krizden çıkış yolunun her adımında onları destekleyecek" dedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG