Erişilebilirlik

"Hava Saldırıları Amerikalı Personelin Güvenliğine Tehdit"


Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder
Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder

ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin düzenlediği hava harekatlarının Suriye'deki Amerikalı personelin güvenliğini doğrudan tehdit ettiğini belirtti.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder yaptığı yazılı açıklamada, Savunma Bakanlığı'nın Suriye'nin kuzeyi, Irak ve Türkiye'de tırmanan eylemlerden derin kaygı duyduğunu kaydetti.

"Hava Saldırıları Amerikalı Personelin Güvenliğine Tehdit"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

Ryder açıklamasında, "Bu tırmanma, IŞİD'e Karşı Küresel Koalisyon'un, IŞİD'i geriletme ve yenilgiye uğratmak için yıllardır sağladığı ilerlemeye tehdit oluşturuyor. Suriye'deki son hava saldırıları, Suriye'de IŞİD'i yenilgiye uğratmak ve on bini aşkın IŞİD tutuklusunu barındırmak için yerel ortaklarla çalışan Amerikalı personelin güvenliğini doğrudan tehdit etti" ifadelerini kullandı.

"Gerilim derhal yatıştırılmalı"

Koordine edilmemiş askeri eylemlerin Irak'ın egemenliğini tehdit altında bıraktığını belirten Ryder, "IŞİD'i yenilgiye uğratma misyonuna odaklanmaya devam edilmesi ve bu misyona bağlılık gösteren sahadaki personelin emniyeti ve güvenliğinin garantiye alınması için gerilimin derhal yatıştırılması gerektiğini" vurguladı.

"Sivil altyapının kasıtlı hedef alındığı haberlerinden kaygılıyız"

Pentagon sözcüsü, "Gerek Türkiye'de gerekse Suriye'de bu eylemlerin bir sonucu olarak sivil can kayıplarının olmasını kınıyoruz ve başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz" dedi.

Sözcü, sivil altyapının kasıtlı olarak hedef alındığı yönündeki haberlerden de kaygılı olduklarını kaydetti.

"Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarının farkındayız"

Patrick Ryder açıklamasını, "Tırmanmanın yatıştırılması çağrısı yaparken, Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarının da farkındayız. Türkiye ve diğer yerel ortaklarımızla ateşkes düzenlemelerinin korunması hakkında görüşmeye devam edeceğiz" ifadeleriyle tamamladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) da erken saatlerde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin düzenlediği hava harekatlarının Suriye’deki Amerikalı askeri personele tehdit oluşturduğu yönünde bilgi edindiklerini belirtmişti.

CENTCOM Sözcüsü Albay Joe Buccino, yaptığı yazılı açıklamada, Amerika'nın "Suriye'deki durumu istikrarsızlaştıracak her türlü askeri eyleme karşı" olduğunu kaydetmişti.

ABD'den Türkiye'nin Operasyonlarına Eleştiri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Albay Buccino, açıklamasında, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde YPG unsurlarına karşı düzenlediği sınır ötesi operasyonlarla ilgili olarak "Bu eylemler, IŞİD'in yeniden ortaya çıkmasına ve bölgeyi tehdit etmesine asla izin vermemek için devam ettirdiğimiz mücadele dahil, ortak amaçlarımızı tehdit etmektedir" demişti.

Türkiye'nin düzenlediği hava harekatının bölgedeki Amerikan askerlerine ve Amerikalı askeri personele yönelik bir tehdit oluşturduğuna ilişkin ilave bilgi edindiklerini de belirten Albay Buccino, "Şu anda askeri üssün yerini açıklayamayız" diye konuşmuştu.

CENTCOM, Suriye'nin kuzeydoğusunda ABD askerlerinin konuşlu olduğu askeri üssün nerede olduğunu açıklamamasına rağmen Suriye Demokratik Güçleri'nden birkaç kaynak ve diğer Amerikalı kaynaklar, üssün Haseke yakınında olduğunu bildirdi.

Biri Pentagon yetkilisi iki kaynak VOA'ya yaptıkları açıklamada, Türkiye'nin 22 Kasım'da düzenlediği hava harekatı sırasında, ABD askerlerinin Haseke'de bulunan ortak üsse 300 metre mesafede olduğunu söyledi.

Suriye Demokratik Konseyi’nin ABD temsilcisi Sinam Muhammed, Türkiye’nin bu hafta hedef aldığı yerler arasında, SDG ile IŞİD’e karşı koalisyonun Amerikan askerleri dahil ortak personel bulundurduğu bir üssün de olduğunu öne sürdü.

Muhammed Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, olayda IŞİD’le mücadelede koalisyon güçlerine yardım eden iki SDG üyesinin de öldüğünü belirtti.

SDG komutanı Mazlum Abdi VOA'ya gönderdiği yazılı açıklamada, Türkiye'nin harekatı sebebiyle IŞİD hücrelerine yönelik göreve devam edemediklerini savundu.


Türkiye SDG'nin iddialarını reddetti

Suriye Demokratik Güçleri, Türkiye'yi, hava saldırılarında evler, hastaneler ve okullar dahil sivil altyapıyı hedef almak ve sivil ölümlerine yol açmakla suçlarken, Türkiye ise bu suçlamaları reddetti.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği yetkilileri bir soru üzerine VOA'ya gönderdikleri açıklamada, "Türkiye'nin içerisinde ve Suriye genelinde sivil altyapıya uzun zamandır zarar veren taraf PKK/YPG terör örgütü" ifadesini kullandı ve Suriyeli Kürt güçlerin kendilerinin sivilleri hedef aldığı suçlamasında bulundu.

Açıklamada, "PKK/YPG Suriye'den sınır ötesi roket ve topçu saldırılarıyla, ayrım gözetmeden okulları, anaokullarını, yerleşim bölgelerini hedef aldı, öğretmenler ve öğrenciler dahil sivil kayıplara yol açtı" denildi.

Genelkurmay Başkanları görüştü

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ve Türkiye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in telefonda görüştükleri açıklandı.

ABD ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Suriye'nin adı geçmemekle birlikte Amerika Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in "karşılıklı stratejik çıkarlarla ilişkin birkaç maddenin ele alındığını söylediği" kaydedildi.

Açıklamada ayrıca Türkiye'nin kilit bir NATO müttefiki olduğu ve ”Amerika'nın ikili stratejik ilişkilere değer verdiği” belirtildi.


Genelkurmay Başkanlığı da Orgeneral Güler ve Orgeneral Milley arasındaki telefon görüşmesine ilişkin Twitter paylaşımında, "Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar GÜLER, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark MILLEY ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur" ifadelerine yer verdi.

Görüşme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyindeki Kürt militanlara yönelik hava harekatının "sadece başlangıç" olduğunu söylemesi ve "Hava harekatlarımızı kesintisiz sürdürürken bizim için en uygun olan vakitte karadan da teröristlerin tepesine tepesine bineceğiz" şeklindeki açıklamasını izledi.

ABD Dışişleri’nden “gerilimi derhal azaltma” çağrısı

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı yazılı açıklamada, “ABD, Suriye'nin kuzeyinde gerilimin derhal azaltılması çağrısında bulunmaktadır” ifadelerini kullanarak, şunları kaydetti:

“Bölgeyi istikrarsızlaştıran, IŞİD'le mücadeleye yönelik ortak hedefimizi tehdit eden ve siviller ile ABD personelini tehlikeye atan son askeri eylemlerden derin endişe duyuyoruz.

Türkiye'nin terörizmle ilgili meşru güvenlik kaygılarını anlıyoruz. Aynı zamanda Suriye'deki tırmanışın IŞİD'le mücadele hedeflerimiz ve sınırın her iki tarafındaki siviller üzerindeki etkilerine ilişkin ciddi endişelerimizi de sürekli olarak dile getirdik. Suriye ve Türkiye'de meydana gelen sivil can kayıpları dolayısıyla içten taziyelerimizi ifade ediyoruz.”

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG