Erişilebilirlik

CANLI BLOG: Türkiye Gündemi - İşsizlik Nisan'da 74 bin kişi artarak 3 milyon 585 bin kişi oldu

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı Nisan'da bir önceki aya göre 74 bin kişi artarak 3 milyon 585 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,1 iken kadınlarda yüzde 14,3 olarak tahmin edildi

10:54 9.6.2023

Merkez Bankası’nın yeni başkanı: Hafize Gaye Erkan

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olmasının ardından Merkez Bankası yönetimi de değişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bugün Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı'na Dr. Hafize Gaye Erkan atandı.

Kararnameyle, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa Merkez Bankası Başkanlığı'na kadın bir başkan atanmış oldu.

1982 doğumlu olan Hafize Gaye Erkan, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Eğtimine ABD'de devam eden Erkan, Princeton Üniversitesi’nin tarihinde doktorayı bir yılda tamamlayan ilk öğrenci oldu. ABD'deki en etkin 40 genç sıralamasında birinci olan Hafize Gaye Erkan, çok sayıda finansal kuruluşta üst düzey yöneticilik yaptı.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise Bankacılık, Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı'na (BDDK) atandı.

12:00 8.6.2023

Şimşek: “Biraz sabır ve zamana ihtiyaç var”

Hazine ve Maliye Bakanı olarak TBMM genel kurulunda dün yemin ederek resmen görevine başlayan Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından Türkçe ve İngilizce mesajlar paylaştı.

Şimşek, hükümetin üstesinden gelemeyeceği hiçbir sorun olmadığını kaydederek, "Biraz sabır ve zamana ihtiyacımız var. Bu çerçevede sevgili vatandaşlarımızdan özellikle bir istirhamım var, uygulama ve politikalarımıza ilişkin lütfen benden duymadığınız hiçbir habere ve dolaşıma sokulan hiçbir dedikoduya itibar etmeyiniz” ifadesini kullandı.

Şimşek İngilizce paylaştığı Twitter mesajında ise, "Acil önceliğimiz ekibimizi güçlendirmek ve güvenilir bir program tasarlamaktır” dedi.

Dün dolar TL karşısında bir günde yüzde değer kazanmıştı. Bugün ise, gün ortası itibariyle Dolar/TL kuru 23,36’dan, Euro/TL kuru ise 25,22’den işlem görüyor.

10:06 8.6.2023

Fidan ile Blinken telefonda görüştü

Dışişleri Bakanlığı görevini bu hafta Mevlüt Çavuşoğlu’ndan devralan Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü.

Dışişleri Bakanlığı görüşmede, İsveç’in NATO üyeliği, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan normalleşme süreçleri, F-16 satın alımı ve modernizasyonu ile Ukrayna tahıl anlaşması konularının ele alındığını bildirdi.

Blinken görüşmede ayrıca eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Fidan’ı yeni görevi dolayısıyla tebrik etti.

22:33 7.6.2023

Türk Lirası’nda rekor değer kaybını uzmanlar nasıl değerlendiriyor?

Türkiye’de döviz kurunun hızla yükselişe geçmesi ve liranın ABD Doları karşısında yüzde 7 değer kaybetmesi uluslararası piyasaların ve uzmanların yakın takibinde.

Türk Lirası’ndaki rekor değer kaybı Merkez Bankası ve kamu bankaları aracılığıyla seçim öncesi kura yapılan müdahalenin gevşemeye başladığının bir işareti olarak yorumlandı. Bazı uzmanlar durumu lira krizinin başlangıcı olarak niteledi.

Uzmanlar hem döviz kurundaki yükselişi hem de Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanmasının ardından para politikasında değişiklik beklentisini Reuters haber ajansına değerlendirdi.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG