Erişilebilirlik

“F-16 Meselesini Hala Çözemedik"


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, F-16 savaş uçağı alımı konusunda ABD’ye seslenerek, “Biz hala bir F-16 meselesini sizlerle çözemedik, parasını verdiğimiz halde çözemedik” dedi.

Erdoğan TRT World Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, ABD ve Avrupa ile ilişkiler ve Ukrayna-Rusya savaşı gibi konulara değindi.

“Teröre destek veren Avrupa ile ortak gelecek hayali zor”

Erdoğan, “Türkiye’nin mücadele ettiği terör örgütlerine gizli-açık destek veren, teröristleri himaye eden, tarafı olduğu her meselede karşısında yer alan bir Avrupa ile ortak bir gelecek hayali kurmamızın zor olduğu açıktır” dedi.

Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinde haksızlıklara maruz kaldığını dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Halbuki biz 2. Dünya Savaşı'ndan sonra tercihimizi Avrupa ile birlikte yol yürümekten yana kullanmış, bunun için Soğuk Savaş döneminin yükünü omuzlamış bir ülkeyiz. Siyasi, askeri, ekonomik desteğimizle, insan gücümüzle Avrupa’nın güvenliği ve refahını sürdürmesine verdiğimiz katkıları kimse inkar edemez. Yaptığımız onca fedakarlığa rağmen, bilhassa birliğimizi ve beraberliğimiz tehdit eden terör örgütleriyle mücadelemizde yalnız bırakıldığımızı asla unutmayacağız. Binlerce TIR silah, mühimmat, araç, gereç ülkemin güneyinde, Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütlerine gönderilmiştir ve bunu gönderen ülkeye bakıyorsunuz, NATO’da beraber olduğumuz ülke. NATO’da biz seninle beraberiz de, terör örgütlerine bunca silah, mühimmat, araç, gereci nasıl gönderirsin? Yok diyor böyle bir şey. Bütün video yayınlarını, hepsini kendilerine gösterdik, gösteriyoruz.”

“DEAŞ’la mücadeleyi onlar değil, biz veriyoruz”

Teröristlerle verilen mücadelede kimsenin hesap soramayacağını vurgulayan Erdoğan, “DEAŞ’a karşı en ağır darbeyi biz vurduk. YPG, PYD bunlarla mücadele veriyor mu? Hayır. Mücadeleyi veren ülke biziz. Sınırlarımızın güvenliği için başlattığımız harekatları kimseden destek alamasak da yürütecek ve sonuçlandıracak güce, imkana, kararlılığa sahip olduğumuzu herkese gösterdik” dedi.

Erdoğan, “Yunanistan’ın Ege’deki provokatif girişimlerine cesaret verenlere eyvallah etmeyeceklerini” dile getirerek, “NATO’da beraberiz, güzel. NATO’da beraberiz ama geliyorsun Yunanistan’ın adalarını silahlarla, uçaklarla donatıyorsun. Biz hala bir F-16 meselesini sizlerle çözemedik, parasını verdiğimiz halde çözemedik” ifadelerini kullandı.

“Putin ve Zelenski ile tahıl koridorunu görüşeceğim”

Erdoğan konuşmasında ayrıca bu hafta Pazar günü Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve yine Pazar günü Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile görüşeceğini söyledi. Erdoğan, “Bu görüşmelerle birlikte tahıl koridorunu daha da güçlendirmek istiyoruz ve Sayın Putin’in de ifadesiyle öncelikle az gelişmiş ülkelere bu tahıl ambarından bu imkanları gönderelim” dedi.

Türkiye’nin krizin değil, çözümün safında durduğunu belirten Erdoğan, Türkiye’nin Ukrayna-Rusya savaşının sonlanması yönündeki çabalarının süreceğini kaydetti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG