Erişilebilirlik

‘Suriye Kimyasal Silah Teçhizatını İmha Etti’


Mideast Syria UN
Mideast Syria UN
Kimyasal Silahların Önlenmesi Örgütü denetçileri, Suriye’nin silah üretme teçhizatını öngörülen tarihte imha ettiğini açıkladı.

Suriye hükümetine bu işlem için Cuma gününe kadar süre verilmişti. Şam hükümetinin, daha önce yapılan anlaşma çerçevesinde, 15 Kasım tarihine kadar da kimyasal silah stoklarını gelecek yılın ortası itibariyle nasıl imha edeceği konusunda ayrıntılı bir plan sunması gerekiyor.

Bu arada Uluslararası Af Örgütü, yayınladığı bir raporla, başta Ürdün olmak üzere Suriye’ye komşu ülkelere, mültecilere giriş izni vermeleri ve zorla ülkelerine geri gönderilmemeleri çağrısında bulundu.

Örgüt, mülteci akınına uğrayan komşu ülkelerin bu alanda verdikleri desteğe dikkati çekti ve 2 milyonu aşkın mülteciye hizmet vermenin bu ülkeler üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu vurguladı. Ancak örgüt, Ürdün’ün, ülkeye giriş yapmak isteyen mültecilere “zorlayıcı şartlar” koyduğunu belirtti.

Uluslararası Af Örgütü uluslararası toplumdan da Suriyeli mültecileri kabul eden ülkelere mali ve teknik destek sağlanması ve bu mültecilere diğer ülkelere de yerleşme fırsatları sunulması çağrısında bulundu.

Öte yandan BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi Suriye’deki temaslarına devam ediyor. Brahimi, temaslarını muhalefet ve kadın gruplarıyla yapacağı görüşmelerle sürdürecek. Özel Temsilci daha sonra, 2. Cenevre Konferansı hazırlıklarını ele almak üzere Lübnan’a geçecek.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, dün Brahimi ile yaptığı görüşme sonrasında, Cenevre Barış Konferansı’nın, ancak diğer ülkelerin isyancı gruplara verdikleri destek sona ererse başarılı olabileceğini söyledi.

Brahimi, gelecek hafta 2. Cenevre Konferansı için Amerikalı ve Rus yetkililerle Cenevre’de birararaya gelecek.

Amerika ve Rusya konferansın Kasım ayında yapılmasını istiyor. Ancak Suriyeli isyancılar ve muhalefet grupları toplantıya katılma yönünde hala bir taahhütte bulunmadı. Bu gruplar, Esat’ın görevden ayrılmasını içermeyen bir çözüme karşı çıkıyor.

2011 yılı Mart ayında başlayan isyan hareketinde bugüne kadar 100 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi, milyonlarca Suriyeli evlerini terketmek zorunda kaldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG