Erişilebilirlik

Kalp Pompası Hastalara Umut Verdi


Kalp Pompası Hastalara Umut Verdi
Kalp Pompası Hastalara Umut Verdi
<!-- IMAGE -->

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl 17 milyon kişi kalp hastalıkları yüzünden ölüyor. Kalp hastalığı ayrıca gelişmekte olan ülkelerde bir numaralı ölüm nedeni. Uzmanlar şimdi yeni bir cihazın sayısız can kurtarabileceğini söylüyor.

78 yaşındaki Richard Stowe, göğsünün içindeki mekanik pompayla yaşıyor. Pompa, pille çalışıyor. Stowe’un yanındaysa pili pompaya bağlayan kablo var. Stowe, kalp hastalarının tedavisinde devrim niteliğindeki bu yeni cihazı kullananlardan. Washington Hospital Center’dan Doktor Leslie Miller, Heartmate-İki adlı kalp pompalarının klinik deneylerini yapıyor. Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’nin onayladığı bu pompa, kalp nakli için çok yaşlı olduğu düşünülen hastalara takılıyor ve bu kalp nakli yerine geçiyor. Miller, “Kalp yetmezliği, 60 yaşından, hasta kalp nakli şansını yitirmeye başladıktan sonra artmaya başlıyor. Kalp pompası gelecekte çok sayıda kalp hastası için umut ışığı olacak,” diyor.

Kalp pompaları, nakil için uygun kalp bulununcaya kadar geçici bir çözüm olarak tasarlanmıştı. Ancak kalbe doğrudan bağlı olan yeni pompalar daha küçük. Dr. Miller, “Bu kablolar pompaya bağlanıyor, buradan da güç alıyor. Bu cihaz bele takılıyor. Pilleri isterseniz yanınızda taşıdığınız bel çantasına yerleştirebiliyorsunuz. Ayrıca pilleri taşıyacak çok çeşitli cepli ceketler var, onları da giymek mümkün,” diye konuşuyor.

Kalp hastalığı çok ilerlemiş hastaların yalnızca yüzde 8’i en fazla 2 yıl yaşıyor. HeartMate-İki pompasıyla ilgili bir araştırma 2 yıldan fazla yaşayan hastaların oranının yüzde 58’e çıktığını gösteriyor. Stowe, kalp pompasından önce yaşamındaki zorlukları hatırlıyor ve “Çok güçsüzdüm. Ancak 10 metre yürüyebiliyordum, sık sık dinlenmem gerekiyordu,” diyor.

Kalp pompaları sadece yaşlılarda değil, bazı virüsler nedeniyle kalbinde hasar meydana gelen gençler ve bebeklerde de kullanılıyor. Uzmanlar şimdi de kalbi dinlendirmek için bu mekanik pompalardan yararlanma yolları arıyor. Pompanın maliyetine gelince: Doktor Miller, pompa takılan hastaların hastanede daha az kaldıklarını, masrafların daha az olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG